Društvo

Održana sjednica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i Savjeta za visoko obrazovanje

Zajednička sjednica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i Savjeta za visoko obrazovanje održana je juče u prostorijama Ministarstva kulture na Cetinju. Održavanje zajedničke sjednice imalo je za cilj pokretanje određenih pitanja koja se tiču naše naučne i akademske zajednice, a za koje je potrebno zajedničko djelovanje i pristup.
Održana sjednica Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i Savjeta za visoko obrazovanje
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka nauke Sanja Vlahović izrazila je zadovoljstvo interresornom saradnjom u kojoj će dva savjeta raditi na rješavanju zajedničkih problema i time dati značajan doprinos razvoju visokog obrazovanje i nauke u Crnoj Gori. Ona je istakla da je zajednička sjednica idealna prilika da predsjednici i članovi dva savjeta  razmijene mišljenja i iskustva, ali i podstrek za buduću saradnju, koordinaciju i zajedničke aktivnosti.

Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje Živko Andrijašević prezentovao je prijedlog Pravilnika o izboru u akademska zvanja, nakon čega su članovi dva savjeta dali značajne sugestije i prijedloge, koji će se uzeti u razmatranje prilikom izrade finalnog dokumenta.

Drugi dio sjednice, održan je u proširenom sastavu, a bio je posvećen položaju umjetnosti u sistemu visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori. O ovoj temi govorili su ministar kulture Pavle Goranović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, kao i dekani umjetničkih fakulteta univerziteta Crne Gore.

Bogdanović je ukazao na to da lokalna uprava, uz snažnu podršku Vlade Crne Gore, posvećeno radi na stvaranju adekvatnih uslova za razvoj umjetnosti na Cetinju, gdje je na prvom mjestu izdvojio izgradnju najvećeg kompleksa za akademije umjetnosti na Balkanu.

Ministar Goranović se osvrnuo na nedostatak studijskih programa koji su od značaja za funkcionisanje određenih segmenata culture, ali i potrebu za većim ulaganjem u segment školovanja i usavršavanja adekvatnih kadrova.

Učesnici konstruktivne rasprave zaključili su da je intersektorska saradnju od krucijalnog značaja za razvoj i bolji položaj umjetnosti u Crnoj Gori i da je u narednom periodu potrebno definisati listu prioriteta, ali i usaglasiti adekvatne mehanizme za sprovodjenje zajedničkih projekata.

Portal Analitika