Društvo

CZIP: Italijan pokušao da prenese 20 ubijenih jarebica na prelazu Luka Bar

Državljanin Italije pokušao je da 20 ubijenih jarebica kamenjarki i jednu šljuku prenese preko graničnog prelata Luka Bar bez posjedovanja neophodne dokumentacije, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.
CZIP: Italijan pokušao da prenese 20 ubijenih jarebica na prelazu Luka Bar
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da je državljanin Italije pokušao da zaplijenjene ptice prenese preko granice bez posjedovanja neophodne dokumentacije.

Iz Centra navode da je Zakonom propisan obavezan sanitarni pregled i posjedovanje potvrde o porijeklu divljači i njenih djelova koje državljanin Italije nije posjedovao.

Zakon određuje da se divljač i njeni dijelovi mogu držati, prevoziti ili prenositi izvan lovišta do veterinarsko-sanitarnog pregleda, samo uz potvrdu o porijeklu divljači i njenih djelova.

Kako se u navodi u Zapisniku o izvršenom inspekcijskom pregledu ptice su ubijene u lovištu na reonu Plužina.

Iz Centra napominju da je propisana i odgovornost korisnika lovišta ako strancu dozvoli lov divljači suprotno Zakonu i iznese iz zemlje ulovljenu ili prepariranu divljač ili njihove djelove, kao trofeje, bez odobrenja Ministarstva.

Kako se navodi, obje ulovljene vrste Zakonom su propisane kao lovne i to u periodu od 1. oktobra do 31. decembra.

Međutim, procijenjena brojnosti jarebice kamenjarke na 1.200 parova i zbog intezivnog lova i krivolova našla se i na Crvenoj listi IUCN-a, svjetskog autoriteta za zaštitu prirode.

"Česti ljetnji požari utiču na značajnu degradaciju njenih staništa u Crnoj Gori. Neka lovačka društva, kao što je Udruženje lovaca Tivat, prepoznala su loše stanje populacije ove vrste i uspostavile moratorijum", kaže se u saopštenju.

Šljuka je redovni zimski gost ali u manjem boju gnijezdi u Crnoj Gori. U zimskim mjesecima predmet je intezivnog lova i krivolova, posebno stranaca.

Portal Analitika