Društvo

Spaić: Rasprava političara o medijima ne može proizvesti ništa dobro

Osim izbornog zakonodavstva i upotrebe državnih resursa jedna od tema kojom će se baviti poslanici u narednom periodu biće i stanje na crnogorskoj medijskoj sceni, za koju se u posljednjem izvještaju Evropske komisije konstatuje nedostatak progresa. Profesorica Medijskog prava Aneta Spaić za Antenu M kaže da iako je namjera dobronamjerna, ne vjeruje da će ispuniti cilj.
Spaić: Rasprava političara o medijima ne može proizvesti ništa dobro
Portal AnalitikaIzvor

“Meni se čini da su i lideri političkih partija, a onda kasnije i predstavnici političkih partija, zaboravili da mediji predstavljaju četvrtu granu vlasti, jednaku ili čak i važniju od izvršne, sudske i legislativne. Iako možda legitimna namjera, iako ne možemo osporiti dobronamjernost predloga da se raspravlja o medijima, ipak se čini da takva politička scena Crne Gore ne može doprinijeti vraćanju integriteta medijima, odnosno ne postoji način da ih oni učine profesionalnijim, odnosno nepristrasnijim u svom izvještavanju”, navodi Spaić i objašnjava:

“Do sada smo svi bili negdje svjedoci činjenice da su mediji u Crnoj Gori bili megafoni političkih partija. I time što se oni čine predmetom rada političkih partija zapravo se na neki način to i potvrđuje, što nikako nije dobro. Da političke partije određuju količinu, odnosno mjeru profesionalizma i transparentnosti, koju određeni medij može da plasira. Negdje razumijem namjeru i težnju da se Javni servis koji je finansiran od svih nas učini profesionalnijim, nepristrasnijim, i u tom cilju intencija može biti razumljiva. Međutim, ipak se čini da bi odvajanje Javnog servisa u odnosu na cjelokupni ostatak medijske scene u Crnoj Gori, bilo prilično nepravedno”, navodi Spaić.

Ona smatra da su mediji ti koji moraju sami sebe da regulišu.

“Smatram da se mediji i novinari moraju vratiti sebi, odnosno mediji i novinarstvo se moraju vratiti novinarima i javnosti. Dok esnafski konačni sud ne bude taj koji će opredijeliti određeni profesionalizam odnosno demokratičnost jednog medija, to sigurno neće učiniti politička scena. Meni se čini da upravo ta konstrukcija gdje lideri političkih partija treba da raspravljaju o toj najznačajnijoj grani vlasti, to predstavlja jednu skaradnu konstrukciju koja kao takva ne može proizvesti dobro”, zaključuje Spaić.

Izvor: Antena M

Portal Analitika