Abiznis

KAP: Mijenjaju tehnologiju u seriji A elektrolize

U Elektrolizi A je počelo rezanje ćelija, kako bi se instalirale nove, da bi proizvodnja dostigla 100.000 tona godišnje, saopšteno je iz Kombinata aluminijuma (KAP).
KAP: Mijenjaju tehnologiju u seriji A elektrolize
Portal AnalitikaIzvor

“Nakon savjetovanja sa kineskom kompanijom, čiji su predstavnici bili u KAP-u, strategija je da se kompletna hala serije A isprazni. To je neophodno kako bi se postojeća hala renovirala, da bi mogle da se instaliraju nove ćelije, u skladu sa kineskom tehnologijom”, kazali su predstavnici KAP-a Pobjedi.

Oni su naveli da su se na tender za rezanje ćelija iz serije A javile tri kompanije, kao i da je najbolje uslove ponudila firma iz Albanije.

"U seriji B je, kao što smo planirali, urađen remont 45 ćelija i napravljena priprema za remont preostalih ćelija”, kazali su iz KAP-a.

Remont ćelija u seriji B počeo je u martu ove godine, a posao remonta 264 ćelije u ovoj elektrolizi preuzela je poljska kompanija PJSC Ukrgrafit. Kompletno ulaganje trebalo bi da bude deset miliona eura.

Elektroliza A je puštena u pogon 1971. godine na polovnoj opremi francuskog Pešinea, a Rusi su prije dvije godine godine ugasili svih 264 ćelije u seriji A, koja nakon toga nije imala apsolutno nikakvu funkciju.

Uniprom, čiji je vlasnik, Veselin Pejović, preuzeo je upravljanje KAP-om 10. jula prošle godine, kada je prihvaćena njegova ponuda za kupovinu kompletne imovine za 28 miliona eura. Pejović je do sada platio 14 miliona eura, a ostatak novca je na prolaznom računu kod Zapad banke, dok prodavac ne ispuni svoj dio obaveza, odnosno ne preda kupcu kompletnu imovinu podgoričke fabrike, bez tereta. On organizuje proizvodnju u KAP-u od jula prošle godine, a u međuvremenu je kupio i imovinu Prerade i Rudnika boksita u stečaju.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika