NATO

Pobjeda: „Cetinje će jedne noći…“

U noći između nedjelje i ponedjeljka zapaljena je NATO zastava na ulazu u crnogorsku prijestonicu. Zastava NATO saveza bila je, uz crnogorsku i zastavu Evropske unije, istaknuta na jarbolu na ulazu u Cetinje, u čast poziva Crnoj Gori da se pridruži tom vojno-političkom savezu.
Pobjeda: „Cetinje će jedne noći…“
Portal AnalitikaIzvor

Odgovornost za taj vandalski čin preuzeo je niko drugi do predsjednik Pokreta za neutralnost Marko Milačić javnom objavom na Fejsbuku video klipa, nekoliko desetina minuta nakon paljenja. U video zapisu, snimljenom kamerom mobilnog telefona, vidi se kako gori zastava vojno-političke organizacije koja okuplja 28 država svijeta, 22 članice Evropske unije i, naravno, SAD.

Milačić, poznat po kontaktima sa ruskom diplomatijom, politikom i tamošnjim patriotskim medijima, slavodobitno se prijavio da mu je ,,bila čast to što je bio dio ekipe koja je zapalila NATO zastavu“.

- Nakon što su, u neviđenoj demonstraciji ulizištva i gaženja po tradiciji Crne Gore, vlasti prijestonice Cetinje, povodom dobijanja pozivnice za NATO, skinuli krstaš barjak i stavili NATO zastavu, slobodni građani su uzeli stvari u svoje ruke. NATO zastave nema od noćas - pohvalio se Milačić tražeći da se vrati krstaš barjak koji se prije zastave NATO saveza vijorio na tom jarbolu.

Nekoliko minuta nakon što je objavljen video klip na Fejsbuk stranici ,,Fakin“ , objavljena je i fotografija na kojoj se vidi kako jedan mladić s bradom drži baklju ispod jarbola na kojem gori NATO zastava. Da li je fotografija autentična ili fotomontaža, time treba da se bave nadležni organi. Zanimljivo: fotografija je, samo nakon nekolikominuta uklonjena sa Fejsbuk stranice.

Podrška

Ali nije uklonjena svijest koja je produkovala vandalizam. Podršku gestu paljenja NATO zastave, Milačić je ekspresno dobio od srpske ekstremno desničarske organizacije Dveri, koj je zvanično objavila na svojoj oficijelnoj Fejsbuk stranici da je njen apel ,,urodio plodom“.

- Više se ne vijori. Svaka čast, slobodni građani su uzeli stvar u svoje ruke. NATO nije dobrodošao u Crnu Goru – napisale su Dveri podržavajući svog ideološkog srodnika Milačića.

Najavljeno spaljivanje

Za pažljive hroničare, paljenje NATO zastave nije predstavljalo iznenađenje. Vijest o postavljanju NATO zastave na jarbol ispred ulaza u prijestonicu, nakon što je na vidnim mjestima objavljena u srpskoj štampi i portalima zasmetala je i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju koji je zbog NATO-a zaprijetio crnogorskoj prijestonici.

- Cetinje će jedne noći u četničke ruke doći - bio je političko-poetski nastrojen Šešelj, šef radikala i neslužbeni lider svih ekstremnih grupa u Srbiji i okruženju.

- Izdajnici se prikloniše Turcima i postaše poturice. Danas se priklanjaju NATO-u i postaju naturice. Istrazi poturica slijedi istraga naturica – napisao je Šešelj dva dana prije paljenja NATO zastave.

Čehovljevo pravilo da puška koja je okačena o zid u prvom činu mora da opali u trećem, dosljedno je poštovano u slučaju paljenja NATO zastave na Cetinju. Ono što je četnički vojvoda Šešelj najavio a srpske patriote Dveri naredile, izvela je grupa čiji je član bio, po sopstvenom hvalisanju, domaći serdar - Marko Milačić – naslanjajući se, očito, na ideološke uzore srpskih radikala svih boja.

Pripremanje terena

Istini za volju, nije sve uvezeno iz radikalne srpske misli. Teren za spaljivanje zastave pripreman je u Crnoj Gori. Kako medijski, tako i u praktičnoj ravni. Najavom anti-NATO koalicije i anti-NATO protesta dat je signal za pravljenje incidenata i podizanje tenzija. Ključni cilj je bio da javno mnjenje - prevashodno srpsko - pomisli: eto, nijesmo sami, većina naroda u Crnoj Gori nije za NATO. Baš onako kako je i saopštila ruska Duma u zvaničnim saopštenjima i na sastancima sa Milanom Kneževićem.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika