Društvo

Dok radnici moraju na ulicu, stanovi ŽI zvrje prazni

Željeznička infrastruktura (ŽI)posjeduje najmanje šest službenih stanova, praznih i zaključanih dok se više porodica prinudno iseljava iz neuslovnih kućica, utvrdilo je istraživanje novinara Pobjede. Istovremeno, na računu kompanije je 1,7 miliona eura namijenjenih za rješavanje stambenih problema zaposlenih!
Dok radnici moraju na ulicu, stanovi ŽI zvrje prazni
Portal AnalitikaIzvor

Radnik na kontaktnoj mreži ŽI Zoran Došljak, kojeg je Komunalna policija po nalogu glavnog grada nasilno iselila iz kuće na Tuškom putu prije četiri dana, otjeran je u podstanarski život. Dok su kolege s posla prikupljale novac od svojih malih plata kako bi mu dali za kiriju, rukovodstvo Željezničke infrastrukture kazalo je da ne može da mu pomogne, osim da obezbijedi kombi za selidbu. Istu sudbinu podijeliće još četiri familije koje živi u trošnim neomalterisanim kućicama na Tuškom putu. I njima je uručeno rješenje glavnog grada da se isele, jer je na tom zemljištu predviđena izgradnja stanova za penzionere. Za dva tri mjeseca i oni moraju na ulicu.

Renovirani stanovi

Da stanova za njih ipak ima, uvjerila se ekipa Pobjede se obilazeći Spuž, Danilovgrad, Golubovce i Zetu. Saznali su da Željeznička infrastruktura posjeduje najmanje šest službenih stanova, koji su prazni i zaključani.

Stan u sklopu željezničke stanice u Spužu zjapi prazan. Ima tri velike prostorije sa kupatilom. Renoviran je, kako saznaje Pobjeda, kada je obnovljena pruga Beograd-Bar. U njemu, saznaje ovaj list iz izvora poznatih redakciji, niko ne živi već dvije godine. Zidovi okrečeni, kupatilo sređeno, tepih novi.

Put je Pobjedu dalje vodio do stanice u Danilovgradu. Prije obnove pruge Beograd-Bar tu su bila dva stana. U jednom je živjela radnica Zora Tatar. Ona se penzionisala, ali joj stambeno pitanje još nije riješeno. Nakon renoviranja, Tatar je morala da se iseli, ali ŽI još joj plaća stanarinu. Dva stana u tom objektu su renovirana, izdaju ih kao poslovne prostore. Međutim, i oni su prazni.

-Mogle bi te prostorije da se koriste kao dva stana. Potreban je samo mokri čvor, ali da se hoće, napravio bi se. Grehota je što su radnici bez krova nad glavom, a ovo ovdje stoji prazno – kaže izvor blizak Pobjedi.

U Golubovcima su, takođe u sklopu željezničke stanice, smještena dva stana. Jedan je, kako saznaje list, nastanjen, a drugi prazan. Objekat je prilično ruiniran.

-Nekad je tu živio bračni par koji je radio u ŽI. Oni su umrli, sada stanuje njihov sin. On nema gdje, ali mislim da je samo pitanje dana kada će ga istjerati na ulicu. Nije dobrog zdravlja i ne može da radi. Drugi stan je prazan – kaže Pobjedin izvor.

Željeznička stanica Zeta krije u svom objektu dva stana. Niko nije otvarao. Polupani prozori na prvom spratu i zavjesa koja se njiše na vjetru pokazuju da tu niko ne živi. Željeznička infrastruktura, saznaje nezvanično Pobjeda, posjeduje prazne stanove i u Stubici,Ostrogu, na Slapu i u Sutomoru.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika