NATO

Ministri vanjskih poslova: Ušli ste u klub sada slijede obaveze

Ovog decembra je deset godina od kada me je Havijer Solana zamolio da organizujem referendum o nezavisnost u Crnoj Gori. Mogli smo tada samo da sanjamo da će deset godina kasnije Crna Gora biti pozvana da se učlani u NATO. Za mene je to i jedno ogromno lično zadovoljstvo - kaže za Pobjedu ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.
Ministri vanjskih poslova: Ušli ste u klub sada slijede obaveze
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da je Crna Gora zasluženo sve te godine imala podršku Slovačke i da je u potpunosti opravdala. Sa ovom konstatacijom se sla- žu i njegove kolege iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske koje su i na samitu u Velsu insistirale da Crna Gora dobije poziv u NATO. Miroslav Lajčak, Peter Sijatro, Karl Erjavec i Vesna Pusić za Pobjedu govore šta će poziv donijeti Crnoj Gori, regionu, NATO-u, ali i sveukupnoj evropskoj bezbjednosti.

 Lajčak kaže da pozivnica ujedno nosi i snažnu poruku.

 - Poziv u NATO je veliki uspjeh za Crnu Goru i čestitam i građanima i Vladi Crne Gore na ovom podvigu koji nosi snažnu poruku. Poruka je da Crna Gora ispunjava najvi- še demokratske standarde jer je NATO ne samo vojna, već i politička alijansa - kaže Lajčak.

 Međutim upozorava da sada nije kraj obavezama.

- Od Crne Gore se traži da se ponaša u skladu sa najvišim demokratskim standardima, ne samo u vojnoj oblasti već i što se tiče politikog dijaloga. Znači, zahtijeva se da se politički dijalog vodi u parlamentu, a ne na ulicama. Sretan sam zbog ove pozivnice i Crna Gora ima puno prijatelja, koji očekuju da vide uspješnu Crnu Goru kao člana NATO-a. Ovo je veliki uspjeh i za region kojem vrata NATO-a ostaju otvorena, a i za Alijansu koja ovim činom dokazuje da uspješna politika proširenja ostaje živi proces - poručuje Lajčak.

Ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske Vesna Pusić kaže da za sve države naše regije ulazak u NATO nije samo uobičajno sigurnosno pitanje, već i cijeli put ispunjavanja mjerila i jedna vrsta izgradnje države i institucija.

 - I zato ima još veći značaj. Članstvo Crne Gore u NATO ili bilo koje države naše regije nije ni protiv koga, nego je samo doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti -kaže hrvatska ministrica.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika