Abiznis

Damjanović: Štete od sankcija Rusije mogu biti milionske

Štete uslijed eventualnih sankcija Rusije, odnosno i bez njihovog formalizovanja, mogu biti milionske, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović.
Damjanović: Štete od sankcija Rusije mogu biti milionske
Portal AnalitikaIzvor

Damjanović je za Večernje novosti rekao da su pored evidentnog pogoršavanja političkih odnosa sa Ruskom Federacijom nakon dobijanja pozivnice za NATO, moguće i ekonomske posljedice. One će se, smatra, još više uvećati eventualnim prihvatanjem NATO poziva.

"Mogu samo da ponovim da je Rusija jedan od najvećih ekonomskih partnera Crne Gore. Ovo naročito imajući u vidu iznos stranih direktnih investicija koje dolaze iz Rusije, kao i broj i potrošnju ruskih turista koji posjećuju Crnu Goru, dok jedan dio i boravi u Crnoj Gori, gdje posjeduje značajnu imovinu“, istakao je on.

Eventualne sankcije Rusije, dodaje Damjanović, značajno će pogoditi crnogorski turizam i tržište nekretnina.

"Stoga, očekujem od nadležnih iz Vlade da daju odgovore koje su alternative i kako će se nadomjestiti nedostajuća sredstva, imajući u vidu činjenicu i da ostale ključne investicije (auto-put, turistički kompleksi) dolaze iz država koje nijesu u NATO“, naglasio je Damjanović.

On je poručio da Vlada treba jasno da odgovori da li postoji projekcija eventualnih finansijskih prednosti uslijed mogućeg članstva u Alijansi, koliki su ti finansijski efekti u odnosu na troškove članstva i da li će isti biti podsticaj za crnogorsku ekonomiju imajući u vidu članstvo u Severnoatlanskom savezu nekih država regiona i stanje odnosno rast njihove ekonomije nakon prijema u NATO.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika