Politika

Očekivanja partija: Fokusirani na izbore, o dijalogu različito

Partije u Crnoj Gori različito komentarišu epilog koji bi trebalo da ima politička kriza. Vlast poručuje da je formiranje prelazne Vlade nerealan zahtjev, dok je za dio opozicije to jedino prihvatljivo rješenje. Nemaju svi povjerenje u dijalog koji je pokrenuo lider SDP-a, Ranko Krivokapić.
Očekivanja partija: Fokusirani na izbore, o dijalogu različito
Portal AnalitikaIzvor

Za vladajuću DPS, prekompozicija političke scene na način kako to traži opozicija nije realna. Vlast se ne može uzeti protivzakonito i sa ulice, poručuju iz najjače partije.

Postojeća Vlada prema zakonima Crne Gore može prestati s radom samo pod dva uslova – da podnese ostavku ili da se ovoj Vladi izglasa nepovjerenje.

„U oba ta slučaja ustav ne poznaje mehanizme, tehničke, prijevremene Vlade“, kazao je poslanik DPS-a, Miodrag Vuković.

Iz SDP-a poručuju da je trenutno prioritet održavanje fer i demokratskih izbora.

„Prekompozicija vlasti u Crnoj Gori je već počela, prije svega političkom korupcijom u Budvi, a onda i na državnom nivou“, kaže za TVCG portparol SDP-a, Mirko Stanić.

Poslanica SNP-a, Snežana Jonica, smatra da je jedino legitimno rješenje, koje bi se moglo nazvati prekompozicijom političke scene, a koje bi SNP bio spreman da prihvati, Vlada prelaznog karaktera.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, dodaje da je Crna Gora u velikoj političkoj krizi. „Nijedna situacija ne bi trebala da bude iznenađenje“, smatra Abazović.

Šef Kluba samostalnih psoalnika, Mladen Bojanić, ne vjeruje u SDP.

„Jednom sam imao neku nadu, ali nakon izbora, i pored one oštre retorike protv DPS-a, na kraju su ipak našli zajednički jezik“, kaže Bojanić.

Predsjednik Pozitvne Crne Gore, Dako Pajovć, smatra da je, teorijski, sve moguće, a ističe da je njegova partija fokusirana na dobar izborni rezultat.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika