Politika

TOMSON: Nadamo se da će reakcija Rusije biti mudra

Nakon poziva, proces ulaska u NATO će trajati još godinu i po ili dvije, dok poziv ne prođe ratifikaciju kod svih članica. Biće još velikih očekivanja od Crne Gore i vjerujem da je pozivnica dobra i za Crnu Goru, i za region, kao i za evropski put Crne Gore - kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Velike Britanije pri NATO-u Adam Tomson. Ističe da je NATO prepoznao veliko dostignuće Crne Gore.
TOMSON: Nadamo se da će reakcija Rusije biti mudra
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, poziv znači priznanje za veliki i ogromni trud koji je Crna Gora uložila i koji joj se priznaje.

„Priznanje za reforme, i teške političke odluke koje su donešene. To je NATO prepoznao kao veliko dostignuće Crne Gore. S druge strane, ulazak nije automatski. To je samo korak na putu ka punopravnom članstvu. Proces ulaska u NATO će trajati još godinu i po ili dvije, dok poziv ne prođe ratifikaciju za sve članice. Biće još velikih očekivanja od Crne Gore i vjerujem da će to biti dobro i za Crnu Goru, i za region, kao i za evropski put Crne Gore“, naveo je Tomson.

On ističe da je Rusija uvijek protestovala kad god je dolazilo do najava za proširenja Alijanse. Tužno je da poslije 25 godina partnerstva sa Rusijom ne uspijevamo da ubijedimo Rusiju da NATO nije prijetnja i da proširenje može biti samo dobro za evropsku sigurnostali i za Rusiju takođe. Kako će Rusija reagovati na poziv vjerovatno zna samo Vladimir Putin. Nadamo se da će ta reakcija biti mudra, jer nije u ruskom interesu da utiče na nestabilnost bilo koje države i regiona“, zaključio je Tomson.

Portal Analitika