Podgorica

Vučelić: U toku pregovori oko " projekta vijeka" sa KfW bankom

U toku su pregovori Vlade Crne Gore, Glavnog grada i preduzeća Vodovod i kanalizacija sa Njemačkom razvojnom bankom, KfW, oko raspisivanja tendera za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, kazao je za Radio Crne Gore direktor Vodovoda Vladan Vučelić.
Vučelić: U toku pregovori oko " projekta vijeka" sa KfW bankom
Portal AnalitikaIzvor

Preduzeće Vodovod većinu investicionih projekata realizuje iz sopstvenih sredstava ne oslanjajući se na budžet Glavnog grada. I za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda to preduzeće je obavilo sve što je u njegovoj nadležnosti, kaže Vučelić.

„Ovo preduzeće, kao i Glavni grad su, već prije dvije godine, stvorili pretpostavke za raspisivanje tendera i početak realizacije projekta. Stvorene su sve urbanističko-planske pretpostavke, kao i pretpostavke za odluku Skupštine Glavnog grada koja je donešena prije dvije godine. Ta odluka odnosila se na optimalno odabrani tehnološki proces koji treba primijeniti u Podgorici. Naravno, ponoviću da je taj posao urađen vrlo kvalitetno i da taj proces garantuje punu efikasnost rada tog sistema, njegovu potpunu održivost i naravno potpunu zaštitu okoline, početkom i u kontinuitetu njegovog rada“, kazao je Vučelić.

O dugo priželjkivanom projektu pregovori su u toku. Vučelić očekuje pozitivan ishod.

„Kod prvog tendera, zbog čega on nije uspio, problem je bio to što se odnosio na nemogućnost dobijanja državnih garancija u odnosu na zahtjeve te tenderske procedure, gdje je ponuđač trebalo, između ostalog, i da obezbijedi ta sredstva. A u toku su pregovori Vlade Crne Gore, Glavnog grada i preduzeća sa Njemačkom razvojnom bankom, KfW-om. Svi elementi su dogovoreni. U suštini, brzina raspisivanja tendera zavisiće od kreditne linije iz koje je moguće za ovaj projekat crpiti sredstva od strane Glavnog grada, odnosno Vlade“, kaže Vučelić.

Projekat vijeka, kako ga naziva, realizovao bi se u dvije faze.

„Vrijednost prve faze projekta je 37,5 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost. Druga faza je 14 miliona eura. Ona se odnosi na izgradnju kolektorske mreže. Prva faza obuhvata uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, insenerator i tri primarna kolektora. Za drugi dio projekta sam siguran da ćemo već kvalitetnom aplikaciom, koja je pripremljena, dobiti bespovratna sredstva", kazao he direktor podgoričkog Vodovoda.

Portal Analitika