Društvo

Donacija britanske HMRC za mobilne taktičke timove

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore nastavlja da razvija saradnju sa Upravom poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC) Velike Britanije, sa posebnim osvrtom na borbu protiv krivičnih dela izbjegavanja plaćanja akciza. U tom pravcu, HMRC sada pomaže svojim pouzdanim partnerima u Sektoru kriminalističke policije UPMUP Crne Gore da uspostavi mobilne taktičke timove za suzbijanje krijumčarenja cigareta u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost donacije HMRC je 75.000 eura, a ovaj novac će biti usmjeren na nabavku opreme za mobilne taktičke timove.
Donacija britanske HMRC za mobilne taktičke timove
Portal AnalitikaIzvor

"Rad ovih timova će, osim na suzbijanje krijumčarenja, biti usmjeren i na identifikovanje i sprječavanje pranja novca stečenog krijumčarenjem i drugim nezakonitim aktivnostima. Okvir za razvoj ove bliske saradnje postavljen je u Londonu, 10. novembra 2014. godine, kada su Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde Crne Gore potpisali Memorandum o razumijevanju sa Upravom poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC), Upravom za granice i Ministarstvom pravde Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije. Ovaj Memorandum je postavio osnove bliže saradnje i uzajamne pomoći u krivičnim stvarima vezanim za poreze, carine i slične stvari od uzajamnog interesa", saopšteno je Portalu Analitika iz MUP-a.

Kako se navodi, do prve godišnjice od potpisivanja Memoranduma, crnogorsko – britanska saradnja je dala značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Postignuta je razmjena preko 300 informacija, kao i razrada i strateško usmjeravanje obavještajnih podataka sa međunarodnim partnerima. To je, pak, dovelo do identifikovanja konkretnih prijetnji od organizovanog kriminala u Crnoj Gori i Ujedinjenom Kraljevstvu, što je dalje postavilo temelje operacije „Kajman“ crnogorske policije koja je usmjerena na jednu značajnu kriminalnu grupu koja je, shodno našim saznanjima, umiješana u krijumčarenje cigareta. U posljednjih 12 mjeseci, kroz partnerstvo između crnogorske policije i Uprave poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC), identifikovano je 239 miliona krijumčarenih cigareta namijenjenih tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Ove cigarete su zaplijenile međunarodne partnerske službe, ali djelujući na osnovu informacija koje su pružile cronogorske Uprava policije i Uprava carina. Ovim je, prema informacijama kojima raspolažemo, direktno spriječen gubitak od 73 miliona funti po privredu Ujedinjenog Kraljevstva. Uprava policije MUP-a Crne Gore i Uprava poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC) će nastaviti da dalje razvijaju uzajamnu saradnju u duhu dosadašnjih postignutih rezultata", ističe se u saopštenju.

Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije UPMUP Crne Gore su, u vezi sa krijumčarenjem i nelegalnom trgovinom cigaretama, u periodu od 01. decembra 2014. do 01. decembra 2015. godine, podnijeli 10 krivičnih prijava protiv 11 lica zbog krivičnih djela počinjenih na našoj teritoriji, od čega šest krivičnih prijava protiv sedam lica za krivično djelo krijumčarenje iz čl. 265 KZCG i četiri krivične prijave protiv četiri lica za krivično djelo nedozvoljena trgovina iz čl. 284 KZCG.

" Ukupna količina oduzetih cigareta za navedeni period je 7.585 šteka, dok ukupna vrijednost oduzetih cigareta iznosi oko 100.000 eura", precizirano je u saopštenju.

 

Portal Analitika