Kultura

SOŠIĆ: Serija "Božićni ustanak" želi da rasvijetli istinu skrivanu skoro vijek

Igrana serija "Božićni ustanak", epska istorijska drama u devet epizoda, bavi se najtragičnijim događajem crnogorske istorije, koji je nedovoljno tumačen i tretiran. Bazirana na istorijskim događajima, uz izmišljene i autentične likove, tumačiće kroz igranu formu jedno vrijeme i događaje koji su ostavili dubok trag na nacionalno, kulturno i državotvorno biće Crne Gore i njenih stanovnika, kazao je reditelj Željko Sošić povodom današnjeg početka snimanja.
SOŠIĆ: Serija "Božićni ustanak" želi da rasvijetli istinu skrivanu skoro vijek
Portal AnalitikaIzvor

Prva klapa pala je u zdanju nekadašnjeg Francuskog poslanstva, a početak emitovanja serije najavljen je za maj naredne godine.

- Kada je o Božićnom ustanku riječ, serija želi da rasvijetli istinu, a da li će izazvati podjele to je druga vrsta priče. Prvo treba utvrditi istinu, a onda se treba baviti posljedicama - kaže Sošić, te dodaje da je u interesu svih da se rasvijetli jedan istorijski događaj koji je potpuno nerasvijetljen do sada, i koji je bio apsolutno zanemarivan.

- Istina o tom događaju i o događjima koji su prethodili Božićnom ustanku je skrivana skoro cijeli vijek i siguran sam da će se ovom serijom rasvijetliti neke osnovne činjenice koje su neophodne da bi se razumjelo šta se zbivalo. Ali, prije svega, naš cilj je da napravimo kvalitetnu seriju, da to bude kvalitetan dramski proizvod sa dobrim scenarijom, dobrim glumcima, vrhunskim kostimima, scenografijom - dodao je on.

0412bozicni2Zato je precizirao da će snimanje trajati sedam nedjelja, i biće rađeno na različitim lokacijama. Prvi dio biće sniman na Cetinju, zatim se ekipa seli u okolinu Podgorice, a onda se ponovo vraća na Cetinje.

- Ovo će biti bogata serija sa puno lokacija. Uložili smo veliki napor i trud da se objekti opreme namještajem i rekvizitima iz te epohe i da sve bude autentično - naveo je reditelj.

Snimanju prvih klapa prisustvovali su ministar kulture Pavle Goranović i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, koji su istakli zadovoljstvo novim filmskim projektima.

- Ovo je jedna snažna promocija Cetinja i Crne Gore i jedan u nizu uspješnih projekata Prijestonice. Priča se bavi tematikom i događajem koji je ostavio dubok trag na istorijsko i državotvorno biće Crne Gore - kazao je Bogdanović.

Goranović je, pak, istakao da se na Cetinju okupila "relevantna ekipa koja će u narednom periodu imati veoma složen i zahtjevan zadatak - da obradi jednu intrigantnu priču iz naše istorije".

- Smatram veoma važnim i to što će se na javnoj sceni pojaviti jedna serija - forma koja je dugo vremena bila zapostavljena. U kontekstu novog zakona o kinematografiji, stvorene su mogućnosti za što veću afirmaciju ove oblasti. Projekat Željka Sošića vidim kao projekat koji će promovisati ne samo ovaj dio naše kulture, nego i da će podstaći naše mlade stvaraoce da hrabro i jednako posvećeno krenu u slične projekte, za što sigurno mogu da računaju na pomoć Ministarstva kulture - poručio je ministar kulture.

0412bozicni1Glavnu žensku ulogu tumači poznata glumica Sanja Popović, koja je kazala da je u srcu serije - ljubavna priča.

Mladen Nelević takođe je dio glumačke postave, a za scenario serije kaže da realno prikazuje tadašnje političke prilike u Crnoj Gori.

- U scenariju nema ničeg što je lažno. Scenario se ne bavi onim što se dešavalo tada na Cetinju ili politika koja je vladala u svijetu, već ima u sebi ljubavnu priču. Ljudi zbog naslova očekuju politiku, ali toga najmanje ima - dodaje on.

Pokrovitelji serije su Ministarstvo kulture Crne Gore i Prijestonica Cetinje, koproducenti Radio-televizija Crne Gore i Studio "Dogma", a producenti Željko Sošić, Rade Vojvodić, Branimir Popović i Darko Šuković. Scenarista i reditelj je Željko Sošić, izvršni producent Ivan Đurović, umjetnički direktor projekta je Miodrag Popović, stručni konsultat za istorijska pitanja Novak Adžić, dok ekipu serije čine još scenograf Milenko Jeremić, direktor fotografije Ivan Kostić i kostimograf Gordana Angelovski. U seriji igraju crnogorski i glumci iz regiona: Sanja Popović, Mladen Nelević, Mirko Vlahović, Branimir Popović, Srđan Grahovac, Nataša Nelević, Nebojša Kundačina, Amar Bukvić, Danilo Čelebić, Momo Pićurić, Mišo Obradović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Branka Stanić, Marija Đurić, Vanja Jovićević, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Vule Marković, Petar Novaković i drugi.

J.Đ.

Portal Analitika