Društvo

Prijatelji pomogli u nevolji Zoranu Došljaku i odmah našli smještaj

Trošna neomalterisana kuća, namještaj razbacan oko nje i suze samohranog oca jučerašnja su slika na Tuškom putu. Riječ je o radniku Željeznice Crne Gore Zoranu Došljaku, kojeg su službenici Komunalne policije juče iselili iz njegovog doma. Vijest daje Došljak ostao na ulici brzo je odjeknula Podgoricom.
Prijatelji pomogli u nevolji Zoranu Došljaku i odmah našli smještaj
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Da je njegova sudbina mnoge građane dirnula u srce svjedoči gest sugrađanke koja mu je sinoć otvorila vrata svog stana na Zabjelu. Da nije bilo nje i njegovih kolega, odanih prijatelja, Došljak bi spavao na ulici, piše Pobjeda.

Zoranu je juče bilo teško da se odvoji od svog doma. Sve do 21 sat sjedio je na kamenu ispred kuće na Tuškom putu i prisjećao se trenutaka tokom 24 godine u toj kući. Kako su odmicali sati, tako se uvećavao broj prijatelja koji su dolazili. Molili su ga i pozivali da dođe kod njih, da može da ostane koliko želi. Teško mu je bilo da se odvoji od svog doma. U 21 sat ipak je popustio. Prihvatio je ruku prijateljstva žene koja mu je dala svoj stan. Nije želio da stanuje besplatno, pa se dogovorio da ga sačeka dok skupi novac za kiriju. Prijatelji su odmah dali 150 eura.

Na pitanje koga krivi za to što je ostao bez krova nad glavom, drhtavim glasom odgovara: „Ja sam kriv“.

 „Kriv sam što sam dozvolio da rukovodstvo Željeznički prevoz Crne Gore manipuliše sa mnom. Prije 23 godine, uz usmenu saglasnost, uselio sam se u ovu kuću. Tada je bilo takvo vrijeme, dogovaralo se na riječ. Bilo je važno samo doći na posao. Ja sam zadužen za električnu kontaktnu mrežu i Željeznički prevoz CG je odgovaralo da svi radnici budu na jednom mjestu, kako bismo, se desi pad na mreži, mogli brže da dođemo“, priča Došljak.

Znao sam da ću kad-tad biti iseljen. Smjenjivala su se rukovodstva, i trajala je borba da dobijem dozvolu za ovaj dom.

Stizale su opomene da se iseli. Došljak je ostajao u svome domu. Nije lako, kako kaže, otići iz kuće u kojoj je djecu podigao. Objekat je prešao u vlasništvo glavnog grada. Komunalna inspekcija je, prema riječima Došljaka, iseljenje počela juče oko 10:25 časova.

Na tom mjestu predviđena je izgradnja treće zgrade za penzionere, a odlukom gradske uprave planirano je rušenje kuće, u kojoj je Došljak sa, dva sina, živio 24 godine.

Ista sudbinu čeka i preostale tri porodice sa Tuškog puta.

Predstavnici gradske uprave kažu da su ponudili privremeno rješenje, koje je Došljak odbio.

 „Prilikom razgovora sa predstavnicima gradske uprave, Zoran Došljak je i sam konstatovao da glavni grad nije u obavezi da njegovoj porodici riješi stambeno pitanje, već da je za to nadležno preduzeće u kojem radi“, kazali su iz PG biroa.

Pobjeda

Portal Analitika