Region

Propao pokušaj konstituisanja Sabora

Prva sjednica novog saziva hrvatskog Sabora trajala je manje od 30 minuta i prekinuta je - bez konstituisanja. Predsjedavajući Josip Leko rekao je da je stigao jedan prijedlog za predsjednika Sabora. Predložen je poslanik "Mosta nezavisnih lista" Robert Podolnjak, ali je on odbio kandidaturu. Nakon toga Leko je saopštio da to znači da u proceduri ne postoji nijedan valjan prijedlog - i prekinuo sjednicu. Sjednica će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituisanje Sabora, prenio je HRT.
Propao pokušaj konstituisanja Sabora
Portal AnalitikaIzvor

Podolnjak je, u razgovoru za HRT odmah nakon otkazivanja kandidature, izjavio da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Sabora samo ako to bude rezultat konsenzusa i SDP-a i HDZ-a.

"U ovom trenutku mislimo da je preglasavanje najgora politička opcija", kazao je Podolnjak. HRT prenosi da Podolnjak, za sada, ima podršku SDP-a, ali ne i HDZ-a.

"Dozvolite da vidimo formiranje državne vlasti u njenoj cjelokupnosti. Izbor predsjednika Sabora samo je jedan njegov dio", kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Poslanik SDP-a Branko Grčić kaže da je sjednica Sabora došla preuranjeno. "Treba ostaviti još vremena. Da je današnje konstituisanje uspjelo, to bi bio korak naprijed. Građani to očekuju. Trebaju nam Sabor i Vlada u što kraćem periodu", kazao je Grčić.

Nakon neuspjelog pokušaja konstituisanja Hrvatskog sabora predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima. Inače, ona je, nakon neuspjelih konsultacija sa saborskim strankama o mandataru za sastav Vlade, za danas zakazala konstitutivnu sjednicu Sabora.

Drugi krug konsultacija sa parlamentarnim strankama Grabar Kitarović najavila je za ponedjeljak.

Portal Analitika