Politika

VUJANOVIĆ: Da smo 1918. imali saveznike kao što je NATO, Crna Gora se ne bi izgubila

Pozivnicom za članstvo u NATO Crna Gora je obezbijedila vječnost 21. maja 2006, kazao je, gostujući u emisiji "U Centar" RTCG predsjednik države, Filip Vujanović. Da smo 1918. imali saveznike kao što je danas NATO, Crna Gora tada ne bi izgubila, već opstala, smatra Vujanović. Ulazak u NATO je, po njegovom mišljenju, istovremeno i uslov za ulazak u EU.
VUJANOVIĆ: Da smo 1918. imali saveznike kao što je NATO, Crna Gora se ne bi izgubila
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je puna potvrda vrijednosti i trajnosti i vječnosti 21. maja. Mi smo na ovaj način za sve buduće generacije zauvijek definisali poziciju Crne Gore kao samostalne, obezbijedili njen suverenitet i teritorijalni integritet, obezbijedili njene granice, svako osporavanje granica učinili besmislenim. Ajde da kažem metaforično, sjetimo se pitanja Sutorine - to je zauvijek arhivirana priča i Crna Gora je trajno i vječno obezbijedila ono što su vrijednosti 21. maja”, kazao je Vujanović.

Upitan šta za državnu politiku Crne Gore i za građane znači upućivanje pozivnice, Vujanović je kazao da je to, najprije, priznanje Crnoj Gori da je bila u stanju da, nakon nezavisnosti, za devet godina dostigne standarde NATO-a.

"Znači mogućnost da se u bezbjednosnom smislu u jednoj vojno političkoj alijansi garantuje suverenitet, teritorijalni integritet granica Crne Gore. Vi znate da smo mi 1918. izgubili svoju nezavisnost, izgubila se Kraljevina Crna Gora, zato što se izgubilo savezništvo onih koji su bili očekivani prijatelji", ocijenio je Vujanović.

U datumu pozivnice, dodao je, ima simbolike.

"Kraljevina Crne Gora imala je saveznike, a da se kroz to savezništvo branila ona bi opstala. Očigledno iz unutrašnjih razloga odnosa sa Srbijom, stvaranjem Jugoslavije i zbog odsustva zaštite Kraljevine Crne Gore, ona se izgubila", smatra predsjednik.

Vujanović je uvjeren da je, od juče, naša zemlja i formalno postala dio zapadnog sistema vrijednosti.

"Mi smo pokazali da pripadanjem NATO-u pripadamo zapadnoj sferi vrijednosti i demokratije, i politike, i ekonomije, i sveukupnih vrijednosti. Podsjetiću, u EU od 10 građana, devet je u NATO-u. EU je u suštini, sem onih zemalja koje nijesu u NATO-u, u svemu u toj vojnopolitičkoj alijansi uz SAD, Tursku i Kanadu. To je, ustvari, EU koja je uz savez država formirala i vojnopolitički savez. Mi smo putem prema EU i integracijom, koja je opšte dobro i saglasnost Crne Gore, na određeni način iskazali raspoloženje prema NATO-u. Ulazak u NATO je nova ulaznica u EU. Od 1949. kad je formiran Sjevernoatlantski savez, Sjevernoatlanskim ili Vašingotnskim ugovorom od strane 12 država, bilo je šest proširenja. U posljednjih 12 država koje su se proširile, 11 država su članice EU", kazao je Vujanović.

Portal RTCG

Portal Analitika