Politika

ĐUKANOVIĆ: Umjesto kritike poštovanje i zahvalnost članovima Vlade

Premijer Milo Đukanović se na početku današnje sjednice Vlade zahvalio njenim članovima i njihovim saradnicima na vanrednim naporima koji su rezultirali dobijanjem poziva u NATO, rekavši da postoje razlozi da svi budemo ispunjeni i ponosni.
ĐUKANOVIĆ: Umjesto kritike poštovanje i zahvalnost članovima Vlade
Portal AnalitikaIzvor

„Umjesto uobičajenih kritika svih nas, ovog puta izražavam poštovanje i zahvalnost članovima Vlade i vašim saradnicima koji su doprinijeli da se ostvari ovo izuzetno dostignuće“ – rekao je predsjednik Vlade, dodajući ocjenu da od jučerašnjeg dana u Crnoj Gori više ništa neće biti isto.

„Iskoračili smo u krug novih civilizacijskih vrijednosti koje nikada nijesu bile imanentne balkanskim društvima. Sjedamo za sto sa vodećim zemljama svijeta“ – rekao je premijer Milo Đukanović na početku sjednice Vlade.

Dodao je da posao u Crnoj Gori pozivnicom u NATO nije završen i da jučerašnji čin treba da bude novi podsticaj za rad u periodu do verifikacije odluke. Premijer je ocijenio da će odluka članica NATO-a imati i uticaj na naš proces evropskih integracija, ali da će pomoći i crnogorskom društvu.

„Poziv Crnoj Gori pomaže da prepoznamo svoje deficite, da sa više senzibiliteta gledamo na različitosti sa kojima živimo i da na taj način uspješnije savladavamo izazove sa kojijma se suočavamo i da tako doprinosimo stabilnosti, Jer bez stabilnosti Balkana nema stablnosti Evrope, bez stabilnosti Balkana nema prosperiteta ni jedne od država regiona“ – rekao je predsjednik Vlade Milo Đukanović.

U okviru evropske agende, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o potvrđivanju Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske pomoći Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike “Poljoprivreda i ruralni razvoj” (IPARD), i  usvojila Informaciju o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2015. godinu.

U skladu sa Zakonom o energetici, Vlada je donijela Odluku o energetskom bilansu Crne Gore za 2016. godinu,  koji obuhvata bilanse električne energije, uglja i naftnih derivata, kao i mjere za njegovu realizaciju.

Vlada je donijela odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2016. godinu, kojom je određena godišnja kvota od 14.792 dozvola. Iz navedenog broja izdvaja se 3.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti za pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada na zahtjev Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Na sjednici su donijete Smjernice za jačanje međuinstitucionalne saradnje, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, u cilju sprečavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.    U cilju smanjenja problema rodno zasnovanog nasilja, Smjernice čine skup aktivnosti usmjerenih ka različitim činiocima i ciljnim grupama, koje su kreirane na osnovu aktuelnih potreba i problema, kao i odgovora koji su dobijeni od relevantnih institucija.

Vlada je usvojila Informaciju o dodjeli i realizaciji šema stipendiranja za doktorske i post-doktorske studije - Realizacija projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost Crne Gore (INVO)“.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima na razvoju Nacionalnog okvira kvalifikacija, čije uspostavljanje ima za cilj uporedivost kvalifikacija u Crnoj Gori sa kvalifikacijama u drugim zemljama što građanima Crne Gore sa kvalifikacijama stečenim u Crnoj Gori omogućava mobilnost u oblastima obrazovanja i zapošljavanja.

 

Portal Analitika