Društvo

Za tumačenje kvaliteta vazduha u Pljevljima obratiti se Agenciji za zaštitu životne sredine

Stabilna atmosfera, temperaturne inverzije i izuzetno visok atmosferski pritisak uzrokovali su u Pljevljima koncentrisanje zagađujućih čestica u prizemnom sloju atmosfere, dok su ostali mjereni parametri u okviru propisanih normi, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Za tumačenje kvaliteta vazduha u Pljevljima obratiti se Agenciji za zaštitu životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća se da je evidentan problem u pljevaljskoj kotlini tokom sezone grijanja sa aspekta kvaliteta vazduha, odnosno koncentracije PM čestica u vazduhu, ne samo zbog velikog broja prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija već i zbog prekoračenja dozvoljene srednje godišnje vrijednosti.

U saopštenju se kaže da su uvidom u rezultate mjerenja sa mjerne stanice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima tokom popodneva 1.decembra evidentirane veoma visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu.

„Imajući u vidu da se radi o koncentracijama koje su za kratak vremenski period dostigle višestruko veću vrijednost od prethodno izmjerenih vrijednosti, pristupilo se detaljnoj analizi razloga za ovakav “odgovor” mjernog instrumenta“, pojasnili su iz Agencije.

Navodi se da je na osnovu podataka koje je Agencija dobila od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u pljevaljskoj kotlini zastupljena jako loša meteoroška slika sa aspekta kvaliteta vazduha.

„Stabilna atmosfera, temperaturne inverzije i izuzetno visok atmosferski pritisak uzrokovali su koncentrisanje zagađujućih čestica u prizemnom sloju atmosfere. Ostali mjereni parametri su u okviru propisanih normi“, naveli su iz Agencije.

Agencija, u istom tom periodu, nije imala informacije da postoji akcidentna situacija čiji bi uzrok bile tako visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu, osim već evidentiranih emisija u vazduh iz TE Pljevlja, kolektivnih i individualnih ložišta, emisija iz saobraćaja i Rudnika uglja.

Nakon intervencije ekipe CETI-ja na terenu uz komunikaciju sa ovlašćenim serviserom iz Zagreba (EKONERG Zagreb) pristupilo se proceduri stabilizacije instrumenta.

„Automatska metoda određivanja koncentracije PM10 čestica u vazduhu je indikativna i služi za praćenje satnih koncentracija, ali su rezultati mjerenja zvanični tek nakon obavljene validacije i upoređivanja sa rezultatima dobijenim mjerenjem pomoću referentne metode (gravimetrijska metoda) koja se primjenjuje na mjernoj stanici u Pljevljima“, dodaje se u saopštenju.

Iz Agencije su saopštili da su na osnovu preliminarnih rezultata koje je Agenciji dostavio CETI, koncentracije PM10 čestica izmjerene referentnom metodom u istom periodu kada je automatski analizator pokazivao vrijednosti veće od 1000µg/m3, realna koncentracija PM10 čestica bila višestruko manja.

Validirani podaci biće objavljeni nakon završene laboratorijske obrade uzoraka filtera i validacije podataka u skladu sa procedurom.

Iz Agencije su dodali da situacije koje imaju za rezultat smetnje i prekid u radu automatskih analizatora nisu rijetke i mogu biti uzrokovane brojnim faktorima - prekid ili nestabilno napajanje električnom energijom, varijacija napona, fizička oštećenja spoljašnjih djelova instrumenta i brojna druga.

„Tehnička služba ovlašćene institucije ima zadatak da utvrdi razloge ovakvog rada mjernog instrumenta i o tome obavijesti Agenciju.Na sajtu Agencije dostupni su rezultati kontinuiranog mjerenja kvaliteta vazduha sa automatskih analizatora u realnom vremenu u okviru Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha“, podsjetili su iz te institucije.

Oni su zamolili zainteresovane, kako bi se spriječilo dezinformisanje javnosti, da se u slučaju tumačenja rezultata mjerenja ne samo u vezi kvaliteta vazduha, već i za sve segmente životne sredine, obrate Agenciji za zaštitu životne sredine.

„A naša je zakonska i moralna obaveza da na ovakve zahtjeve odgovorimo u najkraćem roku“, poručili su iz Agencije.

Izvor: Mina

Portal Analitika