Kultura

Nini Knežević prva nagrada konkursa projekta "Pišem ti Bosančicom"

Aleksandra Nina Knežević iz Sarajeva, koja je diplomirala grafički dizajn na FLU Cetinje, dobitnica je prve nagrade konkursa projekta "Pišem ti Bosančicom" u Sarajevu.
Nini Knežević prva nagrada konkursa projekta "Pišem ti Bosančicom"
Portal AnalitikaIzvor

Ona je za ovaj konkurs kreirala funkcionalan font bosančica i bukvar s fontom i ilustracijama.

Drugu nagradu dobio je Adija Kubura iz Sarajeva, a treću nagradu je osvojila Teodora Šukalo studenkinja treće godine grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, i to za plakat na kojoj se nalazi haljina sa porukama mira koje su ispisane bosančicom.

Žiri je dodjelio još sedam pohvala, od kojih su tri pripale plakatima koje su dizajnirali studenti FLU Cetinje: Marko Nikičević sa specijalističke godine, Ivan Velimirović sa III godine i Filip Vrbica sa II godine.

Projekat "Pišem ti Bosančicom" inicirala je profesorica grafičkog dizajna na Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, a nosilac je Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Izložba je nastala nakon raspisanog javnog konkursa i serije predavanja i radionica koje su održali profesori i profesorke sa likovnih akademija iz Sarajeva, Trebinja, Cetinja i Širokog Brijega. Čak 115 pristiglih radova ocjenjivao je žiri koga su činili prof. mr Čedomir Kostović sa odsjeka za grafički dizajn Državnog univerziteta Misuri, prof. Ivan Dorogi sa Visoke škole tržišnih komunikacija "Agora" iz Zagreba, doc. Amir Berbić sa Škole za dizajn u Čikagu, Univerziteta Ilinois, grafički dizajner Saša Vidaković, direktor agencije "SVI design" u Londonu i grafički dizajner Davor Papić iz Brede u Holandiji.

Nakon Sarajeva, tokom 2016. godine selekcija izložbe će biti predstavljena i u Trebinju, Širokom Brijegu, ali i Crnoj Gori, naredne u okviru FLUID dizajn foruma #04/2016.

Portal Analitika