Politika

ĐUKANOVIĆ: Članstvom ne kontriramo nikome već učvršćujemo stabilnost

Premijer Milo Đukanović kazao je da članstvo Crne Gore u NATO-u nije inspirisano suprotstavljanju bilo kome. Poručio je da će članstvo učvrstiti stabilnost Crne Gore, što će dovesti do toga da postanemo privlačniji za stgrane investitore.
ĐUKANOVIĆ: Članstvom ne kontriramo nikome već učvršćujemo stabilnost
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO savezi, premijer Đukanović je, na svečanoj sjednici parlamenta, posvećenoj pozivu u NATO, koja se održava na Cetinju, rekao je da je proširenje alijanse uvijek poseban čin, naročito kad je u pitanju Crna Gora, jer se poziv upućuje samo jednoj zemlji.

"Zaista velika čast za Crnu Goru. NATO je ovu odluku donio u trenutku kad se Evropa suočava sa nizom novih izazova, koji utiču na njenu bezbjednost. Članstvo u NATO će imati pozitivan efekat za cjelokupno crnogorsko drutšvo. Učvrstiće stabilnost zemlje, a značiće i podstrek za nastavak reformi i dalji progres u pregovorima s Evropskom unijom", rekao je Đukanović, navodeći da će naša zemlja postati privlačnija za strane investitore.

Premijer je rekao da naš primjer potvrđuje kako vremena krupnih globalnih izazova mogu biti vremena velikih pomaka naprijed.

"Uspjeh je moguć ako se istrajno slijede nacionalni državni interesi. Crna Gora je prije nepunu decejniju obnovila nezavisnost. Poziv da se pridružimo NATO-u svjedoči da smo izabrali ispravan kurs", ocijenio je Đukanović.

On je rekao da je i Skupština Crne Gore pokazala da je dostojna uloge hrama demokratije i tolerancije u društvu oprterećenom istorijskim i aktuelnim podjelama.

"Poziv Crnoj Gori je pozitivna vijest i za region", rekao je Đukanović, zahvaljujući zvaničnicima regiona koji su uputili čestitke našoj zemlji.

0312djukanovic

Predsjednik Vlade Crne Gore navodi i da zajedno kao region možemo biti stabilni i prosperitetni. Odluka NATO-a da pozove Crnu Goru je dokaz politike otvorenih vrata.

"Uvjeren sam da je ovo podsticaj za ostale aspirante, naročito za naše susjede, kojima želimo da se što prije nađu u poziciji u kojoj je danas Crna Gora", poručio je premijer.

On je rekao da 2. decembar, dan kad je Crna Gora pozvana u NATO, ne bi bio moguć bez 21. maja, kada je izglasana naša nezavisnost. Premijer je istakao da konstantan rast podrške članstvu u NATO znak da smo na dobrom putu.

"Uvjeren sam da će svakim danom sve više sazrijevati svijest o prednostima, i da će najveći broj građana podržati članstvo Crne Gore u alijansi", rekao je Đukanović.

On je rekao da crnogorsko pristupanje NATO savezu nije inspirisano suprotstavljanju bilo kome, već dobrom naših građana i države, kao i željiom da doprinosimo globalnoj bezbjednosti.

Pitanje vremena do punopravnog članstva: Generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO-a, Dejvid Hobs, kazao je da je pitanje vremena kada é Crna Gora postati 29. punopravna članica NATO alijanse.

On je, obraćajući se poslanicima na Cetinju, zahvalnost uputio predsjedniku crnogorskog parlamenta, Ranku Krivokapića, koji je podržavao članstvo Crne Gore u NATO-u.

"Vaši i napori svih poslanika imali su ključnu ulogu da osiguraju podršku crnogorskom članstvu u NATO. Podrška unutar Parlamentarne skupštine je nešto što su prenijeli poslanici unutar nacionalnih parlamenata", kazao je Hobs.

On je rekao da niko ne bi trebalo da se plaši NATO širenju, jer je jako dobro svim nacijama da se pridruže Alijansi.

"Crna gora će sigurno biti privlačnija kao investiciona destinacija, jer investitori žele zemlje koje imaju dobru upravu i koje su bezbjedne, a to je ono što NATO donosi. Odluka će biti od koristi i za NATO, jer Crna Gora daje doprinos mirovnim snagama. Crna Gora nastavlja podršku u Avganistanu", kazao je Hobs.

Krivokapić: Velji dan za Crnu Goru

Šef crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić, rekao je da smo dočekali još jedan od sanjanih dana ove generacije građanske i evroatlantske generacije.

"Velji dan. Rekli bi 'Provedrilo je iznad gore crne'", istakao je Krivokapić, poručujući da sloboda nema cijenu.

On je kazao da je uvjeren da će nova Crna Gora biti u snazi da nadiđe "iz vanka nametnute podjele" i krene u evropske integracione procese. 

"Crna Gora je jučerašnjim pozivom dobila svoj garant u vremenu i prostoru. NATO je sačuvao viziju za izazove novog vremena. Mi na Mediteranu to lakše vidimo kroz slike", rekao je Krivokapić.

Izvor: RTCG

Portal Analitika