Svijet

PUTIN: Alah riješio da kazni vladajuću kliku u Turskoj lišavajući je razuma

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turska zažaliti.
PUTIN: Alah riješio da kazni vladajuću kliku u Turskoj lišavajući je razuma
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, on je takođe naveo da se Rusija neće upustiti u "vojno zveckanje oružjem" sa tom zemljom, prenio je Rojters. Putin je istakao da će Turska "više nego jedanput" zažaliti zbog onog što je učinila i da se varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama.

"Ali, od nas neće dočekati nervoznu i opasnu reakciju i za nas i za cijeli svijet. U osnovi naših dejstava biće prije svega odgovornost. Ne spremamo se i nećemo zveckati oružjem", rekao je Putin.

U godišnjem obraćanju naciji, Putin je rekao da ne može da ignoriše tursko pomaganje terorista. Zemlje ne bi smjele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu, upozorio je Putin.

"Mi ne stavljamo znak jednakosti između turskog naroda i dijela današnje vrhuške na vlasti koja nosi direktnu odgovornost za pogibiju naših vojnika", rekao je Putin u svom godišnjem obraćanju naciji.

Rekao je da smatra i da će uvijek smatrati "izdajicama" one koji su gađali u leđa ruskim vojnicima.

"Ja uopšte ne shvatam zašto su to učinili. Sva pitanja, sve probleme, protivurečnosti, koje mi nijesmo čak ni vidjeli, mogu se riješiti savršeno na drugi način. Bili smo spremni da sarađujemo sa njima na najosjetljivijim pitanjima po njih. I bili smo spremni da idemo tako daleko, da čak i saveznici ne žele to da čine. Samo Alah zna zašto su to učinili. Izgleda da je Alah riješio da kazni vladajuću kliku u Turskoj, lišavajući je razuma", rekao je Putin u Kremlju, nakon čega je uslijedio buran aplauz.

On je naveo da se ruska vojska u Siriji bori za bezbjednost zemlje, ističući da napori jedne države nijesu dovoljni da bi se porazio međunarodni terorizam.

"Ali, ako neko misli da će neko ko je izvršio podli vojni zločin, ubistvo naših ljudi, proći samo sa paradajzima ili nekim ograničenjima u građevinarstvu, i drugim oblastima, u dubokoj su zabludi", dodao je Putin.

Rekao je da će ih Moskva podsjećati na zločin, i da će zažaliti zbog toga što su učinili, "i ne jednom".

"Mi znamo šta treba da radimo", naglasio je Putin, ponovo propraćen aplauzima.

B92

Portal Analitika