Politika

TERZIĆ: Pozivnica je ovjerila crnogorski referendum

Kad potvrdiše vijest da je država Crna Gora pozvana u društvo najboljih iskreno su se obradovali svi crnogorski patriote i rodoljubi. Mala Crna Gora barabar u društvu sa najdemokratskijim, najuređenijim i najsigurnijim državama svijeta. Barabar i sa onom koja je nekoliko stotina puta veća od nje. U moćnom vojnom savezu je kolektivna snaga svih, garancija sigurnosti svake čalanice posebno u njemu će biti poštovan,uvažavan i štićen suverenitet, integritet i autoritet i crnogorske države.
TERZIĆ: Pozivnica je ovjerila crnogorski referendum
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Mihailo TERZIĆ

No, otkuda toliko kolektivno patriotsko radovanje? Nema li u njemu možda primjesa zlobe i osvete, ili je utemeljeno na zdravim tekovinama crnogorskih istorijskih vrijednosti?

Da, možda nije uzrok posebnom radovanju, sramna Podgorička skupština,otimanje crkve crnogorske, prisvajanje štamparije i Njegoša i Božića i Nove godine? Da nije zbog udžbenika istorije za sedmi razred OŠ u Srbiji ili zbog Sedmog bataljona ili beogradskog Pokreta prodanih duša crnogorskih, onda uoči referenduma? Možda zbog Sutorine ili Prevlake?

Možda zbog onih nesretnika, koji u ime nekih izanđalih ideja, čine bruku po ulicama gradova crnogorskih i multimedijalno se dovikuju sa moskovskim deputatima.

A  možda, zbog Vojvoda četničkih i popa Rista koji u svojoj moralnoj hipokriziji, radije prihvatiše podaništvo no slobodu, poslušnost no samostalnost, sramotu no dostojanstvo?

Možda je radovanje i zbog rijetkih koji su naredni patriotizam mjeriti tovarom mekinja iz Srbije,ko što mi nedavno,telefonom, reče stari poznanik? Ništa od toga.Zloba i osveta su nesigurni ortaci i loši gospodari.

Ukorijenjene crnogorske tekovine: Radovanje je posledica vrijednosti otadžbine Crne Gore, i one od „prirode“i od „države“. Ona je  kroz vrijeme ukorijenjenim obrazovanjem na tekovinama crnogorskog slobodarstva i Čovječnosti sačuvala identitetsku i kolektivnu svijest njenih garađana i Crnogoraca. Ona je bila pouzdan oslonac, da crnogorski patriote, mogu biti i „građani svijeta“ i ostati vjerni etičkim vrijednostima nacionalnog identiteta. Sačuvala ih je od „protejskog ja“. Osjećaj patriotizma im je uvijek bio i privilegija i odgovornost. Privilegija zadovoljstva onda kada žmaraci silaze niz kičmu dok slušaju simultanu jednoglasnost himne svoje  otadžbine, i očaj kada im se vrijeđa nacionalna čast i simboli države. Samo duboko utemeljen u istorijskim vrijrdnostima i etičkoj održivosti otadžbinskog patriotizma,moglo se stasati, da se bez bojazni prihvati i kosmopolitizam i garađanski patriotitam kao progresivna  nadgradnja a da se sačuva lojalnost prema onome što je najbolje u naslijeđenoj tradiciji crnogorskoj.

Crna Gora nema razloga da, pod pritiskom globalizacijskih principa i evroatlanskih integracija postane „neurotična država“, jer oni ne protivrječe njenom etičkom identitetu niti negiraju vrijednosti koje su ugrađene u njenu viševjekovnu državotvornost.

Naravno, briga je opravdana, kada se u istorijskim momentima,pokaže da su naši preci nadživjeli potomke i da potomci premalo čine da se, dosljedni etičkih vrijednosti predaka, uklope u izazove savremnih tokova civilizacije. Razuman spoj etičkog identiteta Crnogoraca i „nepovredivosti zasnovanoj na pravdi“ koju treba da posjeduje svaki čovjek.daje za parvo svakom  građaninu savremene Crne Gore,  da posadi drvo Plemenitosti u Aleji nekog novog svjetskog „JAD VAŠEMA“.

Poziv Crnoj Gori za pristupanje NATO-integracijama zahtijeva od aktuelne političke nomenklature oprez i političku mudrost. Da uvijek da prioritet ispravnom nad dobrim i da promoviše različitosti bez hijerarhije. Potrebna je krtička inteligencija  i odanost onome  što je najbolje u tradiciji crnogorskoj. NATO integracija obezbijeđuje siguran  bezbednosno- politički ambijent u kome će se pojedinačni i kolektivni stvaralački potencijal u Crnoj Gori moći izraziti u punom kapacitetu.

Pozivnica“ je „ovjerila“ referendum crnogorski.

Iskazano je i priznanje kvalitetnom trendu razvoja Crne Gore i potvrđeno uvjerenje da čelnici političe elite crnogorske nijesu samo političari koji imaju viziju do slijedećeh izbora, nego državnici  koji imaju jasnu viziju za bolji i sigurniji život budućih generacija u Crnoj Gori.

Zbog toga je,“par ekselans“ opravdano radovanje pozivu.

(Autor je predsjednik Skupštine Nacionalnog saveza crnogorske manjine u Beogradu)                

Portal Analitika