Svijet

Lavrov: Podrediti sve borbi, kao protiv nacista

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da moderna Evropa danas ne može sebi da priušti konflikte.
Lavrov: Podrediti sve borbi, kao protiv nacista
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, glavni prioritet je uključivanje zemalja Bliskog istoka u borbu protiv Islamske države.

"Moderna Evropa ne može da priušti konflikte u situaciji radikalne međusobne zavisnosti. Mi smo pod velikim uticajem krize koja nas okružuje", izjavio je Lavrov na Ministarskom savjetu OEBS-a u Beogradu.

Podsjetivši na riječi predsjednika Rusije Vladimira Putina na Generalnoj skupštini UN-a da se u borbu protiv Islamske države i dugih paravojnih grupacija moraju uključiti zemlje Bliskog istoka, Lavrov je rekao da je to glavni prioritet.

"Sve ostalo mora biti podređeno tome, kao i borba protiv nacista (u Drugom svjetskom ratu). Sve ostalo je bilo podređeno tome", rekao je Lavrov.

On je dodao da se države danas nalaze u situaciji u kojoj prije sagledavaju svoje kratkoročne koristi nego što su spremne da se "uključe u ozbiljna partnerstva".

"Nećemo dozvoliti da teroristi imaju koristi od nelegalne trgovine raznim stvarima, ali ne možemo biti uspješni ako nam drugi podmeću klipove pod noge, kao što se desilo u vazdušnom napadu na Siriju", rekao je Lavrov.

Govoreći o krizi u Siriji, ruski ministar je kazao da se teroristi "ne mogu dijeliti na dobre i loše momke" i da pregovori moraju da se vode između civilnih predstavnika u odgovarajućim delegacijama.

"Želimo da demaskiramo terorizam bez obzira kojoj se religiji priklanja", rekao je Lavrov.

Takođe je istakao da je potrebna bliža saradnja s partnerima iz mediteranskog regiona i omogućavanje preseljenja određenih ljudi, kao da se treba pozabaviti razlozima pojave sukoba u tom regionu, bez stajanja na bilo čiju stranu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Lavrov je rekao da se pojavljuju brojne kontradiktornosti koje ne doprinose rješavanju problema i da Rusija ne želi da uključi "nikakvu militarističku retoriku koja bi podstakla daje sukobe".

Izvor: b92.net

Portal Analitika