Politika

SNP: Bez samostalnih opština nema napretka za građane Tuzi i Golubovaca

Najave predstavnika vlasti da gradskim opštinama Tuzi i Golubovci treba smanjiti budžete predstavljaju još jedan dokaz da, bez statusa punopravnih opština, nema razvoja ni napretka za građane sa tih područja, stav je Kolje Ljuljđuraja, predsjednika Mjesnog odbora SNP za Malesiju i odbornika u Skupštini Glavnog grada.
SNP: Bez samostalnih opština nema napretka za građane Tuzi i Golubovaca
Portal AnalitikaIzvor

Kako se stoji u saopštenju koje je dostavljeno Portalu Analitika, Ljuljđuraj navodi da bi svako drugačije rješavanje statusa Tuzi i Golubovaca, osim kao punopravnih opština, bilo "još jedna prevara prema građanima, koji će i dalje trpjeti posledice neadekvatnog odnosa centralnih vlasti prema njima".

- Građani Tuzi i Golubovaca najbolje znaju da dosadašnji status nije ni najmanje uticao na poboljšanje životnih uslova na ovim prostorima. Stoga, da ne bi i dalje trpjeli posledice neadekvatnog statusa, sve političke strukture na područjima gradskih opština treba da se maksimalno angažuju da se konačno promijene stvari u pravcu toga da Tuzi i Golubovci imaju status kao i sve druge opštine u Crnoj Gori.

On podsjeća na najavljene, ali nerealizovane kapitalne investicije, te da zbog toga "čude ocjene da gradskim opštinama Tuzi i Golubovci čak treba smanjiti sredstva", što se, dodaje, moglo čuti na javnoj raspravi o budžetu Glavnog grada za narednu godinu od sekretara za finansije Miomira Jakšića.

- Nažalost, više nikoga ne čudi ovakvo raspoloženje iz vrha aktuelne vlasti u Glavnom gradu, jer da je bilo volje i želje za ulaganjima na područjima Tuzi i Golubovaca imali bi sasvim drugačiju razvojnu situaciju u ovim gradskim opštinama. Kao odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada i Skupštini Gradske opštine Tuzi u kontinuitetu sam tražio odgovor na pitanja gdje su planirana sredstva za razvojne projekte na teritoriji GO Tuzi od 2006. godine. A, kao što javnost zna, ona nijesu mala nego premašuju cifru od desetak miliona eura. Zato, ne čude ocjene predstavnika vlasti kakve se čule na pomenutoj javnoj raspravi o budžetu Glavnog grada za narednu godinu. Umjesto da se gospoda iz vlasti u Glavnom Gradu angažuju za povećajem sredstava na području GO Tuzi, kako im pripada proporcionalno broju stanovništva, što znači najmanje sedam odsto od cjelokupnog budžeta. To bi značilo da od planiranog budžeta za narednu godinu od preko 52 miliona eura, GO Tuzi pripadne nešto više od  3,5 miliona eura. Ali, ovo je još jedan dokaz da bez statusa punopravne opštine nema razvoja ni napretka za građane na teritoriji gradskih opština Tuzi i Golubovci  - zaključuje Ljuljđuraj.

Portal Analitika