Politika

CRNA GORA - NATO - Američki analitičari: Naporan rad se isplaćuje

Odluka NATO-a da uputi pozivnicu Podgorici izuzetno je važna za Crnu Goru, Alijansu, ali i cjelokupni region, smatraju analitičari u Vašingtonu. Takođe ističu da se time šalje poruka Moskvi da se njena, kako navode, kampanja zastrašivanja neće isplatiti.
CRNA GORA - NATO - Američki analitičari: Naporan rad se isplaćuje
Portal AnalitikaIzvor

“Riječ je o veoma važnoj odluci. Ovo je prvo proširenje od 2009. godine i prvo od kako je Rusija zauzela jasnu poziciju protivnika Alijanse. Važno je zato što odaje priznanje napretku Crne Gore, njenom učešću u operacijama NATO-a, unutrašnjim reformama. Još je čak važnije zbog signala koji se šalje Zapadnom Balkanu da i dalje postoji zamah kada je riječ o integraciji regiona u širi evropski projekat. Naporan rad se isplaćuje i Crna Gora to pokazuje danas", istakao je, u izjavi za Glas Amerike, izvršni direktor Atlantskog savjeta Dejmon Vilson.

On ocjenjuje i da je to i znak samopouzdanja samog NATO-a.

"Da biste se proširili morate da vjerujete u ono što ste i što radite. Ovo je važno za Alijansu, zato što jača njeno samopouzdanje. Za Sjedinjene Države je prilično važno, zato što dolazi do proširenja za vrijeme Obamine administracije, što će osigurati da je cijeli projekat izgradnje Evrope - jedinstvene, slobodne i u miru i dalje dvostranački poduhvat", kazao je Vilson.

On primjećuje i da je ovo prvi put da je Rusija stvarno pokrenula kampanju da poremeti ovaj proces.

"Rusi su mislili da mogu da ometu Crnu Goru i da pobude sumnju među saveznicima. Zato je ovo važna poruka Moskvi da se njeno zastrašivanje neće isplatiti i da neće zaustaviti Alijansu da uradi ono što je ispravno", kazao je Vilson.

“Građani Crne Gore koji su željeli da budu dio NATO-a i da obezbijede sigurnu budućnost svoje zemlja kao nezavisne trebalo bi da budu veoma srećni", poručio je izvršni direktor Mekejnovog instituta i bivši američki ambasador pri NATO-u Kurt Volker, uz ocjenu da je riječ i o doprinosu Crne Gore široj transatlantskoj zajednici, za bezbjednost svih.

11301354-10207611314818114-1451831105-n

Volker takođe smatra da je ovo izuzetan dan za NATO.

"Zato što pokazuje da je vizija Evrope – jedinstvene, slobodne i u miru – i dalje važna i prisutna i da napredujemo ka njenom ostvarenju. Poslednjih godina, naročito za vrijeme Obamine administracije, sumnjalo se u nastavak tog procesa."

Sada je, ističe Kurt Volker, jasno stavljeno do znanja da će se taj proces nastaviti i da to počinje sa Crnom Gorom.

"Šira vizija da svaka zemlja koja želi bude demokratija, sa tržišnom ekonomijom, vladavinom prava i poštovanjem susjeda, da bude bezbjedna i u prilicu da sama bira svoju bezbjednosnu orijentaciju, da osigura svoju budućnost – je i dalje živa i to je izvanredna poruka", naglašava Volker.

rtcg.me

Portal Analitika