Zanimljivosti

Simbolika broja i datuma

Crna Gora, koja je danas dobila pozivnicu za NATO, biće 29. članica Alijanse. Inače, broj 29 se sastoji od energija i vibracija brojeva 2 i 9. Taj broj predstavlja mistiku i uspjeh. Broj dva simboliše Jin i Jang, dok je devetka broj završetka. U numerologiji ovi brojevi pripadaju Mjesecu i Marsu. Naravno, ovi podaci mogu biti zanimljivi onima koji preferiraju neobavezniji i zabavniji pristup ozbiljnoj stvarnosti. Međutim, kada je riječ o datumu dobijanja pozivnice, drugom decembru, skrećemo pažnju na, takođe, vrlo značajne datume iz istorije naše zemlje, ali i odnosa velikih sila.
Simbolika broja i datuma
Portal AnalitikaIzvor

Na današnji dan 1451. Stefan Crnojević zatražio je, nakon sređivanja odnosa u svojoj zemlji, kao i sa Budvom oko graničnih posjeda, od Mletačke republike da ga prizna za jedinog gospodara Zete, što je Venecija i prihvatila. Pored toga dobio je i obećanje da će iz desetogodišnjeg zatočeništva Stefana Vukčića Kosače biti oslobođen njegov sin Ivan, koje je i ispunjeno krajem 1452.

1805 - Napoleon je u bici kod Austerlica, poznatoj kao "bitka triju careva", sa 75.000 vojnika pobijedio rusko-austrijsku vojsku, kojom je komandovao Mihail Kutuzov, i koja je od 95.000 ljudi izgubila 70.000. Bila je to jedna od najvećih Napoleonovih pobjeda, koju vojni teoretičari ističu kao “taktičko remek-djelo”, nakon koje je Austrija bila primorana da sklopi primirje i 26. decembra mir u Bratislavi, a Rusi su se povukli u Poljsku.

Bitka kod Austerlica, djelo Fransoa ŽeraraBitka kod Austerlica, djelo Fransoa Žerara

1910 - U Petrogradu je potpisana vojna konvencija između Crne Gore i Rusije o stručnoj i materijalnoj pomoći, odnosno, pomoći u oružju Crnoj Gori. Prema tom ugovoru, Crna Gora nije mogla stupiti u rat bez prethodne saglasnosti Rusije.

Kralj Nikola i regent Aleksandar na Cetinju 1910.Kralj Nikola i regent Aleksandar na Cetinju 1910.

1915 - Na Cetinje je došao regent Aleksandar Karađorđević da oda priznanje kralju Nikoli, vladi i crnogorskoj vojsci, koja je svojom izuzetnom hrabrošću omogućila srpskoj vojsci povlačenje do albanske obale. Tom prilikom regent je odlikovao kralja Nikolu lentom Karađorđeve zvijezde s mačevima, a predsjednika vlade, đenerala Janka Vukotića trećim stepenom Karađorđeve zvijezde s mačevima i zlatnom Obilića medaljom za hrabrost.

rtcg.me

 

Portal Analitika