Crna hronika

BAKOVIĆ: "Prebijanje Martinovića primjer torture"

Ombudsman Šućko Baković saopštio je, na okruglom stolu koji je organizovao Savjet za građansku kontrolu rada policije, da je slučaj prebijanja Milorada Martinovića tokom protesta DF-a, primjer torture, a ne samo prekoračenja ovlašćenja policije.
BAKOVIĆ: "Prebijanje Martinovića primjer torture"
Portal AnalitikaIzvor

Brojna pitanja otvorena su na okruglom stolu posvećenom dešavanjima tokom protesta DF-a 24. oktobra. U fokusu je bilo prebijanje Milorada Martinovića od strane pripadnika SAJ-a. Izvještaj ombudsmana o tome se privodi kraju, a Šućko Baković je nagovijestio što će pisati u tom dokumentu:

Baković: Blizu smo da konstatujemo ne samo prekomjernu upotrebu sile, već i torturuBaković: Blizu smo da konstatujemo ne samo prekomjernu upotrebu sile, već i torturu

"Blizu smo da konstatujemo ne samo prekomjernu upotrebu sile, već i torturu. Snimak jasno pokazuje da se radi o žrtvi koja je u trenutku kada leži na asfaltu, bespomoćna", rekao je Baković. Bakovića brine i to što pripadnici SAJ-a pred tužilaštvom nijesu saopštili više detalja tom događaju. 

Tužilaštvo je za sada u tom slučaju osumnjičilo samo dva pripadnika SAJ-a, kazala je tužiteljka Ljiljana Klikovac, koja očekuje da će im u otkrivanju počinilaca pomoći DNK analize. 

Drago Spičanović iz unutrašnje kontrole MUP-a kaže da je otvoreno 13 predmeta, ali nije želio o tome da govori na današnjem skupu, već će to, kako kaže, biti na sjatu MUP-a, nakon okončanja postupka.

Unutrašnja kontrola MUP-a otvorila 13 predmetaUnutrašnja kontrola MUP-a otvorila 13 predmeta

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković, nezadovoljan je, ne samo tim odgovorom već i odnosom unutrašnje kontrole prema Savjetu. 

Na pitanja učesnika skupa, posebno članova skupštinskog Odbora za bezbjednost o tome koji su policajci prekoračili ovlašćenja u slučaju Martinović, pomoćnik direktora uprave policije Nikola Janjušević kaže da policija sada ne raspolaže tim podacima, dok Martinovićev advokat Velibor Marković tvrdi da policija zna više detalja nego što su to njeni pripadnici saopštili tužilaštvu.

Aleksandar Zeković je, u ime Savjeta, pozvao policiju da pomogne nadležnim organima da se prije svega identifikuju policijski službenici koji su prekršili zakon.

Okrugli sto, koji je organizovao Savjet za građansku kontrolu rada policije, okupio je pored predstavnika policije i tužilaštva, i članove skupštinskog odbora za bezbjednost, te predstavnike više nevladinih organizacija. (Antena M, Portal RTCG)

Portal Analitika