Svijet

Da li Erdogan ima sličnosti sa Golumom utvrdiće tursko pravosuđe

Turski ljekar Bilgin Čiftči izgubio je posao i sada odgovara pred sudom. Da li će završiti u zatvoru zavisi od odgovora na jedno jedino pitanje: da li je Golum pozitivan lik? Turski sud je angažovao stručnjake da analiziraju lik Goluma iz "Gospodara prstenova", kako bi utvrdili da li je Bilgin Čiftči uvrijedio predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana poredeći ga sa zlikovcem iz filma
Da li Erdogan ima sličnosti sa Golumom utvrdiće tursko pravosuđe
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Turska novinska agencija DHA prenijela je vijest da je Čiftči u oktobru izbačen sa Instituta za javno zdravlje Turske, nakon što je podijelio "mim" u kome se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poredi sa jezivim stvorenjem iz “Gospodara prstenova”.

Čiftči je, međutim, na sudu tvrdio da nikoga nije uvrijedio. Zbog sluzave kože i načina izražavanja mnogi smatraju da Golum nije zlikovac i da bi, štaviše, mogao da bude i heroj. Na kraju krajeva, oslobodio je Srednju Zemlju od tiranije prstena tako što ga je odgrizao sa Frodovog prsta i (doduše, nehotice) zajedno s njim upao u lavu Uklete planine.

Kada je Čiftčijev advokat Hikran Danišman izazvao sudiju zbog njegovog tumačenja složenog lika, sudija je priznao da je gledao samo djelove filma i pozvao tim stručnjaka da utvrde da li se Čivtčijeva odbrana može uvažiti.

0212erdogan2

Među njima su dva univerzitetska profesora, dva stručnjaka za psihologiju ponašanja i stručnjak za filmsku i TV-produkciju. Oni će imati dva i po mjeseca da prouče dokaze prije nego što se sud ponovo sastane u februaru.

Danišman je u utorak izjavio za DHA da je suđenje preraslo u postupak za “spašavanje Golumove časti”.

Ishod naučnog razmatranja, međutim, mnogo će manje uticati na Goluma, koji je, osim što je već mrtav, samo plod mašte Dž.R.R. Tolkina, nego na Čiftčija, kome, ukoliko bude osuđen, prijete do dvije godina zatvora.

Turski krivični sud tvrdi da svako ko uvrijedi predsjednika republike može biti osuđen na čak četiri godine, pogotovo ako je uvreda iznijeta u javnosti i ako iza nje stoji novinar.

Predsjednik i njegova vlada “nemaju smisla za humor”, izjavio je crtač stripova Seldžuk Erdem, čiji je magazin odgovarao na sudu zbog vrijeđanja Erdogana.

- Oni ne žele i ne vole slobodu govora i kritiku - naveo je.

Od avgusta 2014. do marta ove godine, čak 236 osoba je bilo pod istragom zbog “vrijeđanja šefa države”, prenio je BBC, a 105 njih je i zvanično optuženo.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika