Politika

MUP registrovao Socijaldemokrate

Ministarstvo unutrašnjih poslova postupilo je po presudi Upravnog suda i zvanično registrovao Socijaldemokarte Crne Gore Ivana Brajovića kao partiju, saznaje CdM.
MUP registrovao Socijaldemokrate
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Upravni sud Crne Gore je početkom novembra poništio rješenje MUP-a od 31. avgusta ove godine, čime je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da registruje partiju Ivana Brajovića pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

MUP je 31. avgusta odbio prijavu za registraciju Brajovićeve partije, pozivajući se na Zakon o političkim partijama, uz obrazloženje da takvo ime može izazvati zabunu u javnosti s obzirom na to da je već registrovana Socijaldemokratska partija čiji je predsjednik Ranko Krivokapić, bivši partijski kolega Ivana Brajovića. Socijaldemokrate su nakon toga podnijele tužbu Upravnom sudu.

Upravni sud je, ocjenjujući zakonitost osporenog akta od strane Socijaldemokrata, našao da je MUP "počinio bitnu povredu pravila postupanja iz člana 225 stav 2 tačka 7 Zakona o opštem upravnom postupku, u vezi člana 203 stav 2 istog zakona”.

Tako je Upravni sud poništenjem rješenja MUP-a potvrdio tvrdnje Socijaldemokrata da je da je MUP nezakonito proširio svoja ovlašćenja i pogrešno primijenio odredbu člana 13 Zakona o političkim partijama, upuštajući se u ocjenu da li će naziv partije smetati Socijaldemokratskoj partiji SDP, čiji je potpredsjednik Raško Konjević na čelu MUP-a.

Do cijepanja SDP-a došlo je 30. juna kada na sjednici Glavnog odbora nije prihvaćena Platforma za očuvanje jedinstva partije.  Brajović je tada formirao Socijaldemokrate.

Izvor i foto: Portal CdM

Portal Analitika