Svijet

Najbogatiji uništavaju svijet

Najbogatijih 10 odsto zemalja u svijetu odgovorne su za čak polovinu emisija ugljenika, saopštila je međunarodna humanitarna grupa "Oksfam".
Najbogatiji uništavaju svijet
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da najsiromašniji proizvode oko deset odsto, iako su siromašnije ekonomije najranjivije pred klimatskim promjenama.

"Najsiromašnija polovina svjetske populacije, odnosno 3,5 milijardi ljudi, odgovorna je za 10 odsto emisija ugljenika, iako su te zemlje najgore pogođene katastrofalnim olujama, sušama i ostalim vremenskim šokovima povezanim sa klimatskim promjenama. Najbogatijih 10 odsto odgovorno je za polovinu svjetskih emisija", navodi se u izvještaju "Oksfama".

Izvještaj je objavljen u vrijeme održavanja konferencije UN u Parizu o klimatskim promjenama i ističe se potrebu da se razbije mit da klimatske promjene uzrokuju prevashodno zemlje u razvoju.

U izvještaju se navodi da, iako emisije ugljenika u zemljama u razvoju rastu brže, većina tih emisija rezultat je povećane proizvodnje robe namijenjene izvozu u bogatije države.

"Veliki zagađivači moraju da snose odgovornost za emisije koje izazivaju, bez obzira na to gdje se te emisije generišu", navodi se u izvještaju.

Juče je počela Međunarodna konferencija o promjenama klime: "Pariski samit mora da bude početak izgradnje humanije ekonomije za sve, ne samo za imućne, najbogatije i najveće emitere, već i za najsiromašnije, koji su najmanje odgovorni, a najveće su žrtve klimatskih promjena", rekao je šef odeljenja za hranu i klimu pri "Oksfamu" Tom Gor.

Kina smanjuje emisiju štetnih gasova za 60 odsto do 2020. godine: Kina će emisiju zagađujućih materija iz vodećih zagađivača u elektroenergetskom sektoru smanjiti za 60 odsto do 2020. godine, saopštila je danas vlada u Pekingu.

Kineski zvaničnici su, takođe, najavili smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) iz elektrana na ugalj za 180 miliona tona do 2020. godine, prenose kineski mediji.Osim uvođenja štrožih ciljeva smanjenja emisije CO2, kineska vlada je takođe pozdravila uključivanje juana u korpu specijalnih prava vučenja (SPV) Međunarodnog monetarnog fonda, što će, kako je saopšteno, doprinijeti očuvanju stabilnosti juana, prenijela je britanska agencija Reuters.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika