NATO

Lukšić: Mislim da će ovo biti početak jednog lijepog saveza

Počastvovan sam i privilegovan što mogu da vam se obratim na ovom istorijskom sastanku za moju zemlju. Zahvalni smo zbog vaše odluke da pozovete Crnu Goru da se pridruži Alijansi. To predstavlja priznanje za naše napore, energiju i posvećenost sprovođenju reformi koje nas kvalifikuju za članstvo. Tokom ovog procesa, mi smo kao partneri gradili partnerstvo zasnovano na razumijevanju i osjećaju za zajedničku svrhu. Danas otvaramo novo poglavlje uspostavljanja čvršćih veza sa Alijansom, kazao je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić povodom dobijanja poziva za članstvo u NATO.
Lukšić: Mislim da će ovo biti početak jednog lijepog saveza
Portal AnalitikaIzvor

"Ponosni smo na ono što smo postigli u proteklih devet godina otkada smo pristupili Partnerstvu za mir. Ovo je zaista veliki dan za moju zemlju, a vjerujem i potpuno zaslužen. Otvarajući svoja vrata Crnoj Gori, simblično i bukvalno, pokazali ste zbog čega je Alijansa tako vitalna i jaka. Pozivnica upućena Crnoj Gori je dobra vijest i za ostatak Balkana, za jačanje bezbijednosti i stabilnosti. Ovo je dobar signal za naš region, koji će time dobiti još jednog prijatelja u Alijansi. Svjesni smo da dobijanje pozivnice ne znači i kraj procesa, već početak novog. Zadatke u pristupnom periodu želimo da ispunimo sa jednakim uspjehom. Budite uvjereni da je Crna Gora u potpunosti posvećena nastavku reformi sa jednakim intenzitetom i novim entuzijazmom", rekao je Lukšić.

On je najavio nastavak ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, "da osiguramo većinsku podršku za članstvo, a takođe ćemo nastaviti rad na reformi sektora odbrane".

- Odlučni smo da konstantno i neumorno radimo, ne da bismo zadovoljili druge nego da bismo unaprijedili naše društvo. Ovo su osjetljiva i izazovna vremena za Alijansu. Shvatamo da su zajedništvo i solidarnost sada potrebniji nego ikada prije. Uvjeravam vas da se Crna Gora već ponaša kao 29. članica i da doprinosi evro-atlanskoj stabilnosti. Spremni smo da podijelimo teret rame uz rame sa našim saveznicima. Iskoristio bih ovu priliku da vam se svima zahvalim, a takođe i vama gospodine Stoltenberg i vašem timu, što ste bili uz nas na svakom koraku našeg puta. Bez vas ne bismo ni bili ovdje. U maju sljedeće godine, Crna Gora slavi desetu godišnjicu nezavisnosti. Želim da vas sve pozovem da posjetite Crnu Goru i da zajedno sa nama proslavite ovaj važan dan za našu zemlju. Upućujući poziv Crnoj Gori, donijeli ste ispravnu odluku. Obećavamo da ćemo biti članica kojom ćete se ponositi. Da parafraziram rečenicu iz jednog poznatog filma: Mislim da će ovo biti početak jednog lijepog saveza", podvukao je Lukšić.

Portal Analitika