NATO

Pejanović Đurišić: Novom pozicijom doprinijećemo stabilizaciji regiona

Uz lično zadovoljstvo i osjećaj satisfakcije uspješno okončanom značajnom etapom u procesu Evro-Atlantskih integracija, koristim priliku da svim građanima Crne Gore od srca čestitam današnji poziv za prijem u NATO Alijansu, izjavila je ministar odbrane, prof. dr Milica Pejanović Đurišić u Briselu povodom upućivanja pozivnice za članstvo u NATO.
Pejanović Đurišić: Novom pozicijom doprinijećemo stabilizaciji regiona
Portal AnalitikaIzvor

"Zemljama članicama NATO-a zahvaljujem na povjerenju koje su današnjim jednoglasnim “da” ukazale Crnoj Gori.  Takođe, prilika je i da svim zaposlenim u Ministarstvu odbrane, kao i svim pripadnicima Vojske Crne Gore, čestitam na ostvarenom napretku koji je postignut zahvaljujući visokom stepenu pokazane odgovornosti, profesionalizmu i upornom i predanom radu. Za mene, kao ministra odbrane Crne Gore, današnja odluka zemalja članica NATO-a nije iznenađenje, već očekivani epilog dugog i zahtjevnog perioda u kojem je Crna Gora pokazala odlučnost, posvećenost i političku zrelost. Današnji poziv potvrda je našeg velikog napretka kako u sektoru odbrane, tako i u ostalim oblastima relevantnim za procjenu nivoa spremnosti za članstvo u Alijansi. Savjesno i odgovorno usvajali smo potrebne principe i standarde, obavili suštinske reforme odbrambenog i bezbjednosnog sistema, prihvatili sve izazove intenziviranog i fokusiranog dijaloga. Izraz povjerenja koji su 28 članica NATO Alijanse pokazale upućivanjem pozivnice Crnoj Gori, smatram upravo najboljom potvrdom kvaliteta realizovanih reformi", kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je duboko uvjerena da će novi status Crne Gore u kolektivnosm sistemu bezbjednosti doprinijeti daljem jačanju institucija i vladavine prava, kao i sveukupnog demokratskog razvoja našeg društva.

"Takođe, novom pozicijom u međunarodnim okvirima doprinijećemo stabilizaciji našeg regiona, a time i Evrope kojoj pripadamo po svim civilizacijskim vrijednostima koje dijelimo i zajedno baštinimo", zaključila je ministar odbrane.

Portal Analitika