Društvo

Pobjeda: Bralić svojevoljno isplaćivao dobavljače

Nekadašnji direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Ramo Bralić je u toku svog mandata nezakonito uplaćivao novac pojedinim dobavljačima bez znanja i saglasnosti Apotekarske ustanove Montefarm, piše Pobjeda.
Pobjeda: Bralić svojevoljno isplaćivao dobavljače
Portal AnalitikaIzvor

U zvaničnim dopisima iz 2002. godine, u koje je Pobjeda imala uvid, tadašnji direktor Montefarma Milivoje Pavićević tvrdi da je Bralić, osim ove nezakonitosti, od dobavljača „Zdravlje" iz Leskovca tražio i poseban popust od sedam odsto za izmirenje obaveza, opet bez konsultacija sa ključnom apotekarskom ustanovom u Crnoj Gori. Bralić je u izjavi za Pobjedu sve navode Pavićevića negirao.

Pavićević je potvrdio da je u više navrata tokom svog mandata (od 2000. do 2003.) slao dopise Ministarstvu zdravlja, Vladi kako i ostalim nadležnim organima ukazujući im na nezakonitosti rada Bralića. On tvrdi da povodom toga nikad ništa nije preduzeto.

U dopisu od 3. oktobra 2002. upućenom tadašnjem ministru zdravlja, Pavićević je, između ostalog, naveo da od 18. avgusta te godine Fond na žiro-račun Apotekarske ustanove nije uplatio nijedan cent, "što je prouzrokavalo da dugovanja prema dobavljačima dostignu više od 10 miliona eura, što vodi ka totalnoj nestašici ljekova".

"Ponavlja se, u isto vrijeme, stari način plaćanja od strane Fonda za zdravstvo prema dobavljačima Apotekarske ustanove Crne Gore, bez našeg znanja i saglasnosti. Obaviješteni smo od strane direktora marketinga „Zdravlje" Leskovac Hranislava Milovanovića da je direktor Fonda za zdravstvo Ramo Bralić tražio proviziju od sedam odsto za izmirenje obaveze“, naveo je Pavićević u dopisu.

On je optužio Bralića da je "samovoljno i nezakonito zastupao Apotekarsku ustanovu, vršio plaćanje po svom nahođenju i na sve moguće načine opstruirao normalno funkcionisanje“ ove ustanove. Pavićević je kazao da u tom periodu nije moglo biti sankcionisano kršenje tendera zato što to nije bilo predviđeno Krivičnim zakonom. Kako je istakao, tek dvije godine kasnije mogao je biti pokrenut postupak, i to -prekršajni.

Sve navode bivšeg direktora Montefarma, Ramo Bralić je u izjavi za Pobjedu demantovao. On tvrdi da je u periodu kada je bio na čelu Fonda za zdravstvo radio po zakonu, te da je neistina da je neovlašćeno ugovarao nabavku ljekova i uzimao proviziju od dobavljača.

„Odgovorno tvrdim da je sve što kaže Pavićević obična neistina. Sve što sam ja plaćao i radio u Fondu postoji dokumentacija. Za sva plaćanja na bilo kom nivou postoji uredna dokumenatacija u Fondu, što može svako da vidi, pa i o tim plaćanjima. A da se radi o bilo kakvim provizijama to nema govora, to je laž. Tim ljudima koji izmišljaju, neka to služi na čast“, kazao je Bralić.

Portal Analitika