NATO

Pobjeda iz Brisela: Pozivnica u NATO stiže danas u deset sati!

Šefovi diplomatija članica NATO-a dogovorili su sinoć, na radnoj večeri u Briselu, da se Crnoj Gori uputi poziv za NATO. Oko 22 sata sinoć, informacija da će Crna Gora biti prva država koja je, nakon Albanije i Hrvatske, dobila pozivnicu za članstvo u Alijansi, potvrđena je izvještaču Pobjede od učesnika susreta održanog iza zatvorenih vrata. Vijest o pozivnici zvanično će saopštiti, danas u deset sati, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Pobjeda iz Brisela: Pozivnica u NATO stiže danas u deset sati!
Portal AnalitikaIzvor

Da Crna Gora može mirno da čeka današnji Ministarski sastanak, potvrdili su Pobjedi juče ministri vanjskih poslova Njemačke, Danske, Litvanije, Norveške, Mađarske, Poljske i Holandije.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer je kazao da je pozicija Njemačke, jedne od najuticajnijih članica NATO, kristalno jasna.

- Poznato je da podržavamo članstvo Crne Gore u Alijansi. U razmjeni mišljenja sa mojim kolegama, ovdje u Briselu, vidim da razmišljaju kao ja. Mislim da Crna Gora može ohrabrena da čeka današnju diskusiju - kazao je Štajnmajer.

Njegov stav podijelio je i kolega iz Danske.

- Najvjerovatnije ćemo uputiti pozivnicu Crnoj Gori u NATO. Radujem se da ćemo dočekati Crnu Goru kao buduću članicu- rekao je novinarima u Briselu ministar spoljnih poslova Danske Kristijan Jensen.

Ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevicius je kazao da Crna Gora dobija poziv i da je to velika stvar za region, za Crnu Goru i za NATO i da se na taj način potvrđuje strategija “otvorenih vrata”.

- Time ćemo potvrditi politiku otvorenih vrata, ne samo za Crnu Goru nego i za ostale države aspirante. To je živi proces. Ne očekujem da će postignuti konsenzus biti doveden u pitanje, tako da ćemo najvjerovatnije, donijeti odluku o pozivnici - kazao je Linkevicius.

Ministar inostranih poslova Norveške Borge Brende takođe nije imao dilema.

- Imamo konsenzus. Crna Gora će dobiti poziv i to je priznanje za implementirane reforme. Takođe, to je velika odluka za Balkan - poručio je norveški ministar inostranih poslova.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijatro je kazao da mu nije jasno zašto Crna Gora - ranije nije pozvana.

- Mađarska je uvijek podržavala integracije Crne Gore. Nadam se da ćemo odlučiti da pozovemo Crnu Goru. To je jedina ispravna odluka koja će biti novi impuls i evropskim integracijama - kazao je Sijatro.

Ministar vanjskih poslova Poljske Vitold Vašcikovski je kazao da bi trebalo sačekati srijedu za poziv Crnoj Gori, ali da se nada da će odluka biti pozitivna.

- NATO treba da se širi. Što više država bude primjenjivalo NATO standarde, biće veća sigurnost u svijetu. To je veoma važna odluka i za NATO, i za Crnu Goru i za region - kazao je Vašcikovski.

Ministar inostranih poslova Holandije Bert Koenders je kazao da očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu.

- Hajde da ipak sačekamo konačnu odluku. Crna Gora može da bude značajan dio Alijanse, tako da jedva čekam raspravu. Atmosfera je pozitivna - kazao je Koenders.

Prema proceduri, nakon pozitivne odluke ministara formalni poziv bi iste nedjelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću.

Nakon toga, Lukšić uzvraća pismom u kojem izvještava da je poziv za otvaranje pristupnih pregovora prihvaćen, a dostavlja se i ,,pismo namjere“ uz koje se prilaže raspored sa tačno određenim datumima za završavanje reformi uglavnom iz oblasti vladavine prava.

Prilikom prijema u NATO, poziv treba da ovjere parlamenti ili vlade svih 28 članica, nakon čega treba da se izjasne poslanici u Skupštini Crne Gore. U slučaju Hrvatske i Albanije, koje su posljednje ušle u NATO, period od poziva do članstva trajao je oko 12 mjeseci.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt Departmentu gdje se cuvaju svi dokumenti Alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika