Svijet

SAD imaju najmoćniju vojsku, Somalija najslabiju, a gdje je Crna Gora?

Prema indeksu vojne moći za 2015. web-servisa "Global Firepower", Sjedinjene Američke Države imaju najmoćniju vojsku svijeta, a na drugom je mjestu Rusija. Na popisu je 126 zemalja. Najbolje plasirana zemlja regiona je Hrvatska na 62. mjestu.
SAD imaju najmoćniju vojsku, Somalija najslabiju, a gdje je Crna Gora?
Portal AnalitikaIzvor

Indeks vojne moći određen je na osnovu oko 50 faktora, navodi "Global Firepower", ne precizirajući o kojim faktorima i metodi obrade je riječ. Autori indeksa poručuju da njihova metoda omogućava rangiranje vojne sile malih, ali tehnološki naprednih nacija, uz bok onim velikim, ali slabije razvijenim. Napominju da nuklearno oružje nije uzeto kao faktor u određivanju ranga, a ključnu ulogu ne igra ni količina naoružanja. 

Kopnene nacije nisu na gubitku zbog neposjedovanja mornarice, dok se priobalnim državama ocjenjuje stanje mornaričke sile. U obzir se uzimaju geografski faktori, energetska nezavisnost i aktuelno ekonomsko stanje, dok se istovremeno isključuje uticaj aktuelnih političkih i vojnih elita.

No, Crna Gora je jedna od onih zemalja koje se nijesu našle na ovoj listi.

Od zemalja u širem okruženju, najbolje je plasirana Rumunija na 56. mjestu, a Mađarska, Grčka i Slovačka su redom na 59, 60. i 61. mjestu. Iza Hrvatske, na 62. mjestu, su Bugarska (67), Srbija (70), BiH (89) i Slovenija (99).

Najslabiju vojsku, prema ovoj listi, ima Somalija.

Informacije su prikupljene iz javno dostupnih podataka, uključujući izvore poput CIA-e i Wikipedije, a autori ističu da su njihove informacije tačne onoliko koliko to omogućavaju njihovi izvori, te da svi objavljeni podaci služe isključivo za - razonodu.

Izvor: Tportal.hr

Foto: bbc.co.uk

Portal Analitika