Svijet

Netanjahu: Izrael povremeno vodi vojne operacije u Siriji, jer štitimo svoje interese

Netanjahu priznao da Izrael vodi vojne operacije u Siriji: Samo štitimo svoje interese Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael vodi operacije u Siriji, i prvi put jasno priznao da njegova zemlja interveniše u susjednoj Siriji, u kojoj već četiri i po godine traje građanski rat.
Netanjahu: Izrael povremeno vodi vojne operacije u Siriji, jer štitimo svoje interese
Portal AnalitikaIzvor

- S vremena na vrijeme vodimo operacije u Siriji kako se ta zemlja ne bi pretvorila u front protiv nas. Takođe preduzimamo sve kako bi izbjegli isporuku smrtonosnog oružja iz Sirije u Liban - dodao je Netanjahu.

Prema izvorima, Izrael je izveo desetak vazdušnih napada u Siriji od 2013. od kojih je većina bila usmjerena na transporte oružja libanskom Hezbolahu. Izraelski neprijatelj Hezbolah se bori u Siriji uz snage režima Bašara al Asada.

Izrael je nedavno objavio da je jedan ruski vojni avion iz Sirije greškom ušao u izraelski vazdušni prostor i zatim se vratio, a Netanjahu je dodao da se izraelske i ruske vojne snage koordiniraju kako bi spriječile incidente.

Događaji posljednjih dana pokazuju koliko je ta saradnja važna za Izrael - dodao je on.

Izrael je pripojio dio Golanske visoravni 1981. nakon što ga je zauzeo u ratu u junu 1967. Izrael i Sirija su službeno u ratu. Izrael ne želi da se miješa u sirijski sukob, ali brani svoje interese.

Linija prekida vatre na Golanu je relativno mirna, ali stanje je napeto zbog rata u Siriji. Projektili redovno padaju na stranu Golana, koju je okupirao Izrael.

 

Portal Analitika