Društvo

PLJEVLJA: Danas izmjerena rekordna koncentracija PM10 čestica

Stanica za mjerenje kvaliteta vazduha u Skerlićevoj u Pljevljima danas u 13 sati zabilježila je rekordnu koncetraciju PM10 čestica u vazduhu, prenosi PV portal.
PLJEVLJA: Danas izmjerena rekordna koncentracija PM10 čestica
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da je izmjerena koncetracija praškastih PM10 čestica tada iznosila 1.117,9 mikrograma po metru kubnom.

Prema podacima mjerne stanice, tokom jutarnjih sati koncetracija PM10 čestica kretala se od do devet sati oko 180 mikrograma po metru kubnom, da bi u podne koncetracija ovih čestica iznosila 986,4 mikrograma po metru kubnom. Prema mjerenjima u 15 sati, bilo je 841,8 mikrograma po metru kubnom. U 17 sati koncetracija PM10 čestica je ponovo bila 22 puta veće od dozvoljene 1.111,9. 

- Za sada niko od nadležnih državnih organa povodom nestvarne kocentracije PM10 čestica u vazduhu od 1.117,9 mikrograma po metru kubnom, nije oglasio saopštenjem i objasnio kako je moguće da za tri sata koncetracija PM10 čestica skoči za 800 mikrograma po metru kubnom. Po izvještaju Hidrometeorloškog zavoda Crne Gore, u 9 sati u Pljevlima je bilo -2, a u podne 4 stepena. Vazdušni pritisak bio je skoro isti, iznad normale, i iznosio je 933 milibara, a vlažnost vazduha bila je oko 90 procenata, bilo je tiho bez vjetra, pa su meteo uslovi jedan, ali ne i glavni uzročnik ovih pokazatelja. Ovi podaci govore da je neophodno, što hitnije, izmjestiti mjernu stanicu iz centra garada, iz Skerlićeveve, koja je pod direktnim uticajem kotlarnice da bi Pljevljaci imali pravi uvid u zagađenje vazduha jer samo tako mjere koje je, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, preduzela Vlada Crne Gore u saradnji sa lokalnom upravom mogu dati konkretne rezultate - piše PV portal.

Izvor i foto: PVportal.me

Portal Analitika