NATO

ŠTAJNMAJER: Njemačka podržava poziv Crnoj Gori, moje kolege misle isto

Crna Gora može da bude ohrabrena sjutrašnjom raspravom, u okviru koje će se odlučivati o pozivu za članstvo, poručio je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.
ŠTAJNMAJER: Njemačka podržava poziv Crnoj Gori, moje kolege misle isto
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Portal RTCG, on je novinarima u Briselu rekao da smatra da je konsenzus među državama članicama postignut.

- Pozicija Njemačke je jasna, podržavamo upućivanje poziva Crnoj Gori i mislim da su i moje kolege u istom pravcu. Mislim da Crna Gora treba da bude ohrabrena sjutrašnjom raspravom ­- kazao je Štajnmajer.

I litvanski šef diplomatije potvrdio je da su ministri dogovorili da Crna Gora bude 29 članica NATO-a.

- Danas će biti postignut dogovor, nadam se. Time ćemo potvrditi politiku otvorenh vrata, ne samo za Crnu Goru nego i za ostale države aspirante. To je živi proces. Ne očekujem da će postignuti konsenzus biti doveden u pitanje, tako da ćemo najvjerovatnije, donijeti odluku o pozivnici - kazao je litvanski šef diplomatije Linas Linkevičius.

Podsjećamo, danas je u Briselu počeo Ministarski savjet zemalja članica, a konačna odluka o pozivu očekuje se ujutro. Prvi dan sastanka posvećen je situaciji u Avganistanu i odnosima Turske i Rusije. Ministri bi odluku o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori mogli i da donesu večeras, ali to neće zvanično saopštiti.

Za srijedu je u 9:45 zakazana konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar, Jens Stoltenberg, saopštiti odluku ministara. Osim Stoltenberga, novinarima će se obratiti i šef crnogorske diplomatije, Igor Lukšić.

Izvor: Portal RTCG

Foto: sueddeutsche.de

Portal Analitika