Politika

KRIVOKAPIĆ: Formiraćemo radnu grupu, možda nam se i DF priključi

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, kazao je da su predstavnici političkih subjekata danas donijeli odluku o fomiranju radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom i istakao da će im se, možda i DF priključiti, kada na red dođe rasprava o pitanjima koja njih interesuju.
KRIVOKAPIĆ: Formiraćemo radnu grupu, možda nam se i DF priključi
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je na današnjem sastanku lidera parlamentarnih političkih subjekata, čiji je cilj prevazilaženje političke krize i "stvaranje uslova za fer i demokratske izbore", kazao da je dogovoreno da se formira grupa koja će se baviti izbornim zakonodavstvom, a kojoj će, dok se ne dođe do konsenzusa o kopredsjedavanju vlasti i opozicije, predsjedavati predsjednik parlamenta.

- Dogovoreno je da formiramo radnu grupu od predstavnika svih stranaka, koje su danas bile prisutne koja će se baviti izbonirm zakonodavstvom, upotrebom državnih resursa i medijima i eventualno nekim drugim pitanjima. Ostaje i mogućnost sastanka predsjednika stranaka najkasnije do 21. decembra – rekao je Krivokapić.

Dijalogu koji je inicirao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, dok lideri Demokratskog fronta nijesu prisustvovali današnjem sastanku.

Dijalogu su prisustvovali predsjednici Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore, DEMOS-a, Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA Milo Đukanović, Srđan Milić, Darko Pajović, Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko Rakčević.

Predsjednik Skupštine je kazao da Demokratski front, za sada, nije sa njima ali da to može da se promjeni.

- Ali sam DF kada dođe na red dijalog oko pitanja koja njih interesuju – pitanje pravne i političke implementacije izbornog zakonodavstva, možda će se priključiti. Ako ovi politički subjekti koji ulaze u proces budu pokazali ozbiljnost i posvećenost, i ako taj proces bude uspješan, mnogo je veća šansa da nam se Front priključi i onda idemo zajedno ka konsenzusu – rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine je rekao da su svi predstavnici opozicije pokrenuli pitanje prelazne Vlade.dijalog

Konkretna primjena zakonodavstva: Lider Demosa Miodrag Lekić je kazao da je opozicija otvorena da se radi na materiji primjene izbornog zakonodavstva, ali i da “se vidi koji je to model koji bi upravljao tim mehanizmom”.

- Tu je otvoren model i za prelaznu vlast. Premijer Đukanović je odbacio te mogućnosti i rekao da nema krize u Crnoj Gori. U drugom krugu je došlo do promjene i otvaranja i ispalo je da postoje elementi krize – rekao je Lekić.

On je istakao da će se u narednom period raditi na konkretnoj primjeni izbornog zakonodavstva jer se, kako navodi, kasni sa njenom primjenom.

- Treba naravno eliminisati i zloupotrebe ali i razgovarati o medijima – rekao je Lekić.

Prema riječima lidera Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića dijalog je otvoren i Crna Gora treba na miran način da izađe iz postojeće situacije.

- Premijer Đukanović kaže da nema nikakve krize i pohvalio se visokim stopama rasta ekonomije, tako da po njemu sve teče kao med i mlijeko. Mi drugačije vidimo Crnu Goru, ali to ne smeta da razgovaramo - kazao je Rakčević.

Lider URA-e smatra da je dobro što će tokom narednih mjeseci pokušati da se napravi društveni konsenzus, kako bi građani mogli da izraze slobodnu volju.

B.K.

Portal Analitika