Svijet

OBAMA: Turska ima pravo da se brani, IS je naš zajednički neprijatelj

Američki predsjednik Barak Obama stao je danas u odbranu prava Turske da se brani, ali i apelovao na smanjenje tenzija između Turske i Rusije, koje su narasle nakon što su turski lovci 24. novembra oborili ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice.
OBAMA: Turska ima pravo da se brani, IS je naš zajednički neprijatelj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Mi svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država i želim da se svi fokusiramo na tu prijetnju", rekao je predsjednik SAD.

Obama, koji se danas na marginama konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je da je Turska saveznica NATO i da ima pravo da se brani, prenijela je agencija AP.

"SAD podržava pravo Turske da brani sebe i svoj vazdušni prostor", istakao je američki predsjednik, dodavši: "Razgovarali smo i o tome kako Turska i Rusija mogu da zajedno rade na deeskalaciji tenzija i pronalaženju diplomatskog načina za razrješenje problema."

Obama je dodao i da su Sjedinjene Američke Države veoma zainteresovane za unaprjeđenje svoje vojne saradnje sa zvaničnom Ankarom.

Obama je na razgovoru sa Erdoganom takođe pohvalio Tursku zbog toga što je velikodušno prihvatila sirijske izbjeglice i dodao da je granična bezbjednost pojačana.

Turski predsjednik Erdogan je nakon razgovora sa Obamom izjavio da njegova zemlja želi da izbjegne tenzije sa Rusijom.

Obama očekuje popuštanje Rusije u vezi sa Asadom: Barak Obama izrazio je danas optimizam da će Rusija na kraju prihvatiti da sirijski predsjednik Bašar Asad treba da napusti vlast, ali je dodao da do tog prepokreta neće doći preko noći.

Obama, koji je na marginama Konferencije UN sa svjetskim liderima razgovarao o Siriji, ujedno je potvrdio da Islamska država "još uvijek koristi neke djelove granice između Turske i Sirije da dovodi strane borce i prodaje naftu," uprkos tome što je učinjen izvjestan napredak u zatvaranju granice, prenio je Reuters.

O tome je, kako kaže, više puta razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a posljednji od tih razgovora su imali danas.

SAD vrši pritisak na Rusiju da svoje vazdušne napade u Siriji usredsrijedi na Islamsku državu umjesto na pobunjenike koji se bore protiv Asada i koje podržavaju SAD.

Obama je rekao da vjeruje da će u narednim mjesecima doći do "pomjeranja u procjenama" i da će Rusija odustati od podrške Asadu.

"Ne očekujem zaokret od 180 stepeni u njihovoj strategiji i narednih nekoliko nedjelja. Oni već godinama podržavaju Asada na vlasti, biće potrebno vrijeme da se promijeni način na koji gledaju na ovo pitanje" rekao je on.

Američki predsjednik očekuje da će tokom diplomatskih pregovora u Beču biti učinjen napredak u nalaženju političkog rješenja za Siriju.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika