Politika

Omladina SD na konferenciji „Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode“

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, 1. decembra 2015. godine, organizovao je konferenciju na temu: „Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode“, u sklopu projekta: "Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene", podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz IPA – Montenegro 2013 Civil Society Facility Programme i Vlade Crne Gore. U ime Omladine Socijaldemokrata Crne Gore ovoj konferenciji je prisustvovao Haris Perva.
Omladina SD na konferenciji „Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode“
Portal AnalitikaIzvor

Ciljevi ovog projekta odnose se na doprinos aktivnijem učešću osoba s invaliditetom u kreiranju, sprovođenju i monitorinu javnih politika u Crnoj Gori na svim nivoima kao i evropskim integracijama naše zemlje kroz javno zastupanje i promjene državnih i lokalnih politika i jačanje saradnje između državnih organa i NVO koje se bave osobama s invaliditetom. Specifični cilj projekta je monitoring i unaprijeđenje javnih politika koje se tiču zapošljavanja, pristupačnosti i uslova života osoba s invaliditetom u Crnoj Gori čime se stvara efikasan, održiv i transparentan sistem državne podrške u skladu sa najboljom praksom Evropske unije.

 „Osobe sa invaliditetom nekada su bile zatvorene, bez prava glasa i odlučivanja o školovanju, zapošljavanju, formiranju porodice. Usvajanjem konvencija i strategija osoba sa invaliditetom, a takođe i usvajanjem lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti i lokalnog plana za socijalnu inkluziju veliki pomak je napravljen, tako da je situacija danas znatno bolja. Politika Omladine Socijaldemokrata je usmjerena na stvaranje sistema koji za cilj ima uspostavljanje jednakih šansi, jer svaki građanin ima jednako pravo na rad. Onima koji ne mogu da iskoriste ovu šanse iz bilo kojih razloga, država mora pomoći kroz adekvatni nivo socijalne zaštite“ – zaključio je Perva.

Portal Analitika