Sci/Tech

Aplikacija ID: Teroristi siju strah i preko smartfona

Medijska grupa "Amaq News Agency" koja je povezana sa zloglasnom Islamskom državom, lansirala je aplikaciju za Android telefone putem koje promoviše radikalnu ideologiju zloglasnih terorista. Aplikaciju je sasvim slučajno otkrio novinar njujorškog portala Vocativa i ostao zgrožen sadržajem kojeg je pronašao.
Aplikacija ID: Teroristi siju strah i preko smartfona
Portal AnalitikaIzvor

Od krvoločnih videozapisa i fotografija pristalica ID tokom borbe, do ekskluzivnih snimaka teritorija pod kontrolom tzv. Islamske države te infografika njihovih terorističkih operacija unutar Iraka i Sirije.

Ne iznenađuje činjenica da aplikaciju ne možete skinuti putem Google Play Store-a, no moguće je pronaći je u APK (Android application package) dokumentima i ručno instalirati. Linkovi za pronalazak i skidanje aplikacije nalaze se i na brojnim Tviter profilima pristalica džihadista, a dosadašnji podaci potvrđuju kako je ovaj tehnološki novitet najozloglašenijih terorista današnjice među njihovim jedinicama već stekla veliku popularnost.

Anonimni hakeri tvrde kako su dosad ugasili oko 11 000 džihadističkih profila na raznim društvenim mrežama, dok su ih samo ovog mjesec deaktivirali čak 78. Dok neki smatraju kako bi društvene mreže trebale povećati nadzor nad svojim platformama, teroristi po svemu sudeći, nastavljaju da siju strah i koriste modernu tehnologiju u svoju korist.

Izvor: index.hr

Portal Analitika