Kultura

DEUS 2015: Pregršt poklona za pola vijeka rada KIC-a "Budo Tomović"

Novom postavkom radova Nebojše Kavarića, objedinjenih nazivom "Thirteen Shades of Bird", sjutra će u Modernoj galeriji u Podgorici u 19 časova biti zvanično otvorena ovogodišnja Decembarska umjetnička scena.
DEUS 2015: Pregršt poklona za pola vijeka rada KIC-a "Budo Tomović"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu, kao i manifestaciju DEUS 2015, otvoriće ministar kulture Pavle Goranović.

Na njoj će biti predstavljeno 50 novih radova ovog poznatog stvaraoca, koji po vokaciji nije umjetnik već ljekar.

Kako su danas najavili iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji je organizator manifestacije, do 28. decembra publika će moći da uživa u brojnim likovnim, muzičkim, književnim i pozorišnim programima, kojima će, prije svega, biti obilježeno pola vijeka od nastanka današnjeg Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović". Tako je sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević istakla da će francuski umjetnik Etjen, koji se bavi street art-om, tim povodom izvesti poseban performans.

- On će od 2. do 5. decembra oslikavati pticu i to će biti još jedan mural na fasadi KIC-a. Pozivamo sve iz Podgorice da prate stvaranje ovog umjetničkog djela - precizirala je direktorica podgoričkog kulturno-informativnog centra.

Iz niza programa, Savković Vukčević je izdvojila gostovanje predstave "Art" nastale prema tekstu francuske autorke Jasmine Reze u koprodukciji kuće "Tri za groš" i Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj igraju Nebojša Dugalić, Miljan Prljeta i Milan Gutović. Jedan program biće priređen u Crnogorskom narodnom pozorištu, i to koncert Hora "Stanko Dragojević" koji će biti obilježeno 70 godina postojanja tog ansambla i 135 godina prvog pjevačkog društva u Podgorici. Ona je posebno istakla koncert Kneza i prijatelja koji će za Dan Podgorice, 19. decembra, biti održan u Sportskom centru "Morača".

Milun Lutovac autor je izložbe "Tajno lice knjige" koja će pratiti veče posvećeno novom čitanju Kišovog djela, a u kome još učestvuju mr Aleksandra Vuković i mr Nela Savković Vukčević. O temi "Vlaho Bukovac na crnogorskom dvoru" govoriće prof. dr Sonja Tomović Šundić i istoričarka umjetnosti Žana Filipović.

Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" imaće i ove godine koncert učenika i profesora, i to već 5. decembra.

S druge strane, direktorica KIC-a je s velikim ponosom navela programe kojima ta institucija kulture obilježava pola stoljeća postojanja.

- Film Momira Matovića "Sa osmijehom već 50 godina..." biće premijerno prikazan 7. decembra, i njime ćemo obilježiti i skoro isto toliko godina saradnje sa ovim dokumentaristom. On je za ovu priliku razgovarao sa nekadašnjim radnicima i učesnicima programa koji su oblikovali ovaj centar. Takođe, KIC će na svojoj akademiji 17. decembra dodijeliti jubilarne nagrade za doprinos. Godišnji koncert Folklornog društva i Narodnog orkestra KIC-a "Budo Tomović" biće priređen 18. decembra - navela je Burzan.

Ona je dodala da će 22. decembra u prepoznatljivom maniru koncert prirediti gitaristički duo dr Srđana Bulatovića i mr Darka Nikčevića sa kamernim orkestrom, simboličnog naziva "The Best of Montenegro".

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević i za ovogodišnji DEUS najavila je poklon oblikovan u premijeru - "Pogled s mosta" koji za taj teatar režira njihov dugogodišnji izuzetno uspješni saradnik, Milan Karadžić.

- Ovog puta to je premijera komada sa Večernje scene, "Pogled s mosta" koji je napisao Artur Miler. Njegovi tekstovi su uvijek politički i društveno angažovani. Kako se ove godine obilježava 100 godina od njegovog rođenja, odlučili smo se za dramu koja tretira temu ekonomskih migracija. Premijerno ćemo je izvesti u Crnoj Gori prvi put nakon više od pedeset godina, 23. decembra. Kako očekujemo interesovanje publike, predstavu ćemo izvoditi i narednih pet dana, do 28. decembra.

Ona je navela da je predstavu sufinansiralo Ministarstvo kulture kroz godišnji konkurs, i Ambasada SAD u Podgorici. No,  najavila je i jedno izuzetno interesantno gostovanje.

- Na poziv Gradskog pozorišta, gostuje Sarajevski ratni teatar - SARTR sa predstavom "Brašno u venama". Riječ je o saradnji dvojice izuzetnih regionalnih umjetnika, reditelja Borisa Liješevića i pisca Igora Štiksa. Tema predstave su ratovi jer "bitno je da njeni akteri govore o svojoj prošlosti jer svi živimo posljedice tih ratova" - navela je Mrvaljević.

Uloge tumače Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Marija Đurić, Vule Marković i Željko Caja Radunović.

KIC-a "Zeta" u Golubovcima konačno će imati premijeru svoje prvu produkcije. Kako je kazala direktorica te ustanove Verica Maraš, 15. decembra biće izvedena "Ćelava pjevačica" Ežena Joneska. Za prvi komad koji rade odabrali su tim renomiranih imena: reditelja Slobodana Milatovića, producenta Ljuba Kaličanina, i glumce Anu Vučković, Bojanu Malinovsku, Aleksandra Gavranića, Petra Novakovića i Dejana Ivanića.

Direktor trećeg kulturno-informativnog centra koji je pod okriljem Glavnog grada, "Malesija" iz Tuzi imaće 13. decembra gostovanje popularne predstave "Neko ko će brinuti o meni" na albanskom jeziku. Režiju potpisuje Esmeralda Stafa, a uloge tumače glumci nacionalnog teatra iz Tirane: Neritan Ljičaj, Romir Zala i Marin Orhanasi.

Akademska slikarka Selma Đečević najavila je likovne programe koji će se nadovezati na sjutrašnju radova Kavarića. U Kuslevovoj kući 10. decembra crtežima će se predstaviti mladi autor Aco Bojić, dan kasnije svojim slikama u Galeriji "Art" još jedna mlada autorka, Gordana Trebješanin, dok će laureatkinja ovogodišnjeg Crnogorskog likovnog salona Tijane Dujović Liščević imati izložbu 18. decembra u Modernoj galeriji.

- Postavku Dujović Liščević čine dvije cjeline, u pitanju su slike-objekti i skulpture objekti - precizirala je Đečević, te dodala da će posljednja u nizu izložbi biti zajedničko predstavljanje Nikole Radonjića, Matana Vukčevića, Veljka Kopitovića i Marka Lukovca u Galeriji "Art".

Dio posljednjeg, književnog segmenta, ali sa najviše programa, predstavio je direktor Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", Nebojša Burzanović.

Knjiga poezije "Od plamena do svjetlosti" našeg poznatog pjesnika Mladena Lompara biće predstavljena 9. decembra. Narednog dana na programu je promocija slovenačko-crnogorskog i crnogorsko-slovenačkog rječnika čiji je autor Remzo Skenderović, dok će publika 15. decembra moći da prati predstavljanje knjige "Crnogorska moderna" koju je priredio Branko Banjević, a uz učešće još Marka Špadijera i Novice Samardžića. "Istorija Crne Gore" Živka Andrijaševića tema je promocije 16. decembra, na kojoj će učestvovati Boro Krivokapić, dr Dragurin Papović i dr Ivan Vuković, da bi dan kasnije publika mogla da pristustvuje predstavljanju novog broja časopisa "Komuna" koji je posvećen Podgorici. Posljednja promocija predviđena je za 18. decembar, a biće predstavljena monografija "Gradonačelnici" Danila Burzana. Poseban program - Noć jubileja - najavljen je za 22. decembar, kada će biti obilježene godišnjice rođenja trojice značajnih autora Borislava Pekića, Danila Kiša i Miodraga Bulatovića. O njima će govoriti akademik Sreten Perović, prof. dr Sonja Tomović Šundić i mr Aleksandra Vuković.

- Za predstave "Art", "Pogled s mosta", "Brašno u venama" i koncert "The Best of Montenegro" karte su od sjutra u prodaji, dok će ulaz na ostale programe biti besplatan - istakla je na kraju direktorica KIC-a.

K.J.

Portal Analitika