Svijet

PUTIN: Avion oboren zbog nafte

Rusija ima osnova da vjeruje da je ruski avion Su-24 oboren kako bi Islamska država mogla bezbjedno da isporučuje naftu u Tursku, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
PUTIN: Avion oboren zbog nafte
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Imamo osnova da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion bila diktirana željom da se obezbijede putevi za isporuku nafte na teritoriju Turske, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere“, rekao je Putin.

„Zaštita Turkmena je samo izgovor“, dodao je Putin komentarišući interese Turske u Siriji.

Putin je takođe rekao da mu je veoma žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom, jer se lično zalagao za njihovo jačanje.

„Mislim da nam je svima žao. I meni lično je veoma žao jer sam ja sam mnogo toga učinio da se ti odnosi izgrade tokom dugog perioda“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li mu je žao zbog pogoršanja odnosa s Turskom, ako se uzme u obzir da je nivo tog partnerstva bio izuzetan.

On je istakao, da se ogroman broj njegovih kolega slaže se s tezom da nije bilo nikakve potrebe da se Su-24 gađa, jer on nije ugrožavao Tursku.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da za Rusiju nije važno to što odluku o obaranju ruskog bombardera Su-24 nije donio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, jer je to u svakom slučaju bila greška.

„Čuli smo od turske strane da nije predsjednik Turske donio odluku, da su to odlučile druge osobe. Za nas to, u cjelini gledano, nema previše značaja, važno nam je to što su zbog te zločinačke akcije poginula dva naša vojnika“, rekao je Putin u Parizu, gdje se održava međunarodna konferencija o klimatskim j.

Putin je dodao da se nije vidio s Erdoganom u Parizu, prenosi AFP.                            

Portal Analitika