Društvo

OMBUDSMAN: U januarskom incidentu u ZIKS-u trojica osuđenika izložena torturi

Podovom incidenta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija 14. i 15. januara ove godine, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je po sopstvenoj inicijativi formirao predmet i sproveo ispitni postupak, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
OMBUDSMAN: U januarskom incidentu u ZIKS-u trojica osuđenika izložena torturi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sagledavanja svih činjenica i okolnosti i izjava svjedoka, Zaštitnik je dao konačno Mišljenje u kome je zaključio da su se kritičnih dana u ZIKS-u, dogodila dva prostorno i vremenski različita događaja -  prvi  na sportskom terenu KPD-oma oko 14,30h i drugi  nakon 17h, u disciplinskom odjeljenju i narednog dana takođe u disciplinskom odjeljenju i drugim  mjestima u ZIKS-u, dodaje se u saopštenju Ombudsmana.

- U zaključku Mišljenja Zaštitnik je ocijenio da u događaju na sportskom terenu Kazneno popravnog doma u Spužu, oko 14,30h, nije došlo do primjene prekomjerne sile od strane službenih lica i povrede prava osuđenih lica.

Međutim, u događaju u disciplinskom odjeljenju 14. januara nakon 17h i sjutradan 15. januara, službena lica su neopravdano upotrijebila silu i sredstva prinude prema 13 osuđenih lica, zlostavljali ih, nečovječnim i ponižavajućim postupanjem i time povrijedili njihova ljudska prava. Obzirom na intenzitet primjene sile, sredstva prinude i težinu posljedica - tjelesnih povreda trojice osuđenih lica, Zaštitnik je ocijenio da u njihovom slučaju nečovječno i ponižavajuće postupanje, po svojim obilježjima predstavlja torturu - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika