Sci/Tech

Nauka potvrdila: Bradati muškarci su veći seksisti

Istraživanje objavljeno u magazinu “Archives of Sexual Behavior” pokazalo je da su muškarci s bradom – ili bilo kojim drugim tipom malja na licu - sklonjii zastupanju seksističkih stavova od golobradih muškaraca.
Nauka potvrdila: Bradati muškarci su veći seksisti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Australijski istraživači ispitali su više od 500 muškaraca između 18 i 72 godine starosti iz Indije i SAD, piše Psychology Today.

Nakon uzimanja u obzir nekoliko različitih faktora, poput nacionalnosti, obrazovanja, seksualne orijentacije itd, istraživači su utvrdili da su muškarci sa bilo kakvim tipom malja na licu u znatno većoj mjeri ispoljavali odlike neprijateljskog seksizma.

Neprijateljski nastrojeni seksisti slažu se sa izjavama poput “žene su inferiorne u odnosu na muškarce”, kao i “žene žele da drže muškarce na uzici”.

Ovakva shvatanja su u suprotnosti sa stavovima tzv. benignih seksista, koji se slažu sa izjavama tipa “žene bi trebalo da budu zaštićene” i “muškarac bi uvijek trebalo da plati večeru”.

Naučnici nisu pronašli vezu između bradatih muškaraca i benignog seksizma, piše "Newser".

Istražival Džulijan Oldmedou pretpostavlja da neprijateljski nastrojeni seksisti puštaju bradu zbog onoga što brada predstavlja u društvu.

“Muškarci sa patrijarhalnijim pogledom na svijet mogu biti skloni ojačavanju svoje muževnosti i dominacije puštanjem brade. Samo trećina ispitanika nije izrazila nikakve seksističke stavove”, rekao je Oldmedou.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika