Sci/Tech

Robotski prsti osjećaju koliko je meka dlaka vaših ljubimaca

Uprkos izuzetnom napretku tehnologije i robotike u posljednjih par decenija, danas još ne postoje proteze koje bi bile idealne zamjene za izgubljenu ruku ili nogu. Ali, kompanija SynTouch tvrdi da je napravila iskorak u vezi sa sposobnostima prostetičkih pomagala.
Robotski prsti osjećaju koliko je meka dlaka vaših ljubimaca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

SynTouch je uspio da usavrši robotske prste tako da dobiju i osjećaj dodira, i da mogu s mnogo više realističnijeg osjećaja da drže i koriste lomljive stvari, pa čak i 'osjete' meku dlaku kućnog ljubimca.

“Naši vještački prsti BioTac čine naše proteze mnogo jednostavnijim za korišćenje i intuitivnijim. Omogućavaju da čovjek mnogo manje pažnje usmjerava na korišćenje osjetljivih predmeta poput jajeta”, otkriva Vikram Pandit, istraživač i inženjer u SynTouchu, koji je rođen bez ruke pa cio život ima iskustva s protezama.

BioTac prsti koje spominje oponašaju ljudske prste, a i nalikuju im i funkcijom i oblikom. Iako su nešto kraći i imaju samo jedan zglob na sredini, ovi vještački prsti na svojim vrhovima imaju gumenu 'kožu' koja nije glatka, nego ima teksturu i nabore poput stvarne kože. Taj dio se sastoji od niza sitnih elektroda, sloja tečnosti i senzora temperature. A tu je i kopija nokta, koja pomaže u mjerenju potrebne snage pritiska kada prsti drže neki predmet.

Kada vještački prsti prime jaje, tečnost u jagodicama automatski javlja senzorima koliko je sile potrebno za držanje jajeta i sprječava da stisnu šaku prejako. Čak su sposobni da 'osjete' teksturu ljuske jaja.

Pandit tvrdi da sada mnogo brže i mnogo lakše može da napravi omlet s jajima, paradajzom, paprikom i pečurkama.

“Tokom cijelog dana sada mogu bolje da koristim ruke i sve mi ide brže i jednostavnije”, zadovoljan je Pandit.

Izvor i foto: 24sata.hr

 

Portal Analitika