Društvo

Cetinje: U toku projekat instaliranja nove javne rasvjete

Prijestonica Cetinje realizuje projekat instaliranja nove javne rasvjete na sirem gradskom području, zasnovan na sistemu energetske efikanosti. Riječ je o projektu koji treba da obezbjedi visok nivo i kvalitet javnog osvjetljenja u gradu, a rezultat je kontinuiranih napora lokalne uprave da kroz donacije, bez opterećivanja lokalnog budžeta, realizuje projekte koji će doprinijeti poboljšanju lokalne infrastrukture. Projekat zamjene javne rasvjete, energetski efikasnim, značajno štedljivijim i dugoročno održivim sistemom, prepoznat je od međunarodnih partnera, te podržan od strane NR Kine sa 2.2 miliona eura bespovratnih sredstava.
Cetinje: U toku projekat instaliranja nove javne rasvjete
Portal AnalitikaIzvor

-Imajući u vidu da je riječ o veoma kompleksnom i zahtjevnom projektu, njegova realizacija je u fazi instaliranja i testiranja. Do danas, realizovane su aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije, uklanjanju dijela postojećih, te postavljanju novih stubova javne rasvjete u većem dijelu grada. Postavljena rasvjeta je u fazi testiranja, kako bi se sagledali njeni kapaciteti  u autonomnom režimu rada, ali i testirali da li individualni sistemi (panel, svetiljka, kontroler, baterija) zadovoljavaju  zahtjevane tehničke uslove. Sistem se testira upravo u kišnim danima, kako bi se adekvatno mogli sagledali njegove tehničke karakteristike i kapacitet u autonomnom režimu, odnosno režimu kada rasvjeta funkcioniše isključivo na energiju generisanu putem solarnih panela i baterija.

Svakako da će se nakon faze testiranja, sistem rasvjete priključiti i na disributivnu mrežu, kao alternativni izvor napajanja, čime će se izbjeći bilo kakva mogućnost smanjenja intenziteta ili nefunkcionisanje javne rasvjete u gradu - saopšteno je iz Prijestonice.

Već u testivnoj fazi ostvarene su izuzetne uštede u potrošnji električne energije. Po instalaciji solarne rasvjete u Bulevaru crnogorskih junaka,, mjesečni troškovi potrošnje struje za oktobar iznosili su oko 20,00 eura. Primjera radi, u avgustu, potrošnja električne energije pri radu stare javne rasvjete na ovoj lokaciji iznosila je oko 350,00 eura.Stoga, instalacijom solarne javne rasvjete, samo za Bulevar crnogorskih junaka, ostvarene uštede na godišnjem nivou iznosiće gotovo 4.000,00 eura.

Na kraju, lokalna uprava ocjenjuje neprimjerenim dezinformisanje i pokušaj obmane javnosti i gradjana Cetinja u pokušaju prikupljanja političkih poena određenih političkih struktura, ali i odnos prema projektima koji su kroz donacije, za koje iskazujemo posebnu zahvalnost, podržani od strane naših medjunarodnih partnera.

Naime predstavnici Opštinskog odbora URA Cetinje izvesli su u subotu uveče performas upalivši nekoliko desetina svijeća na Bulevaru Crnogorskih junaka.

Portal Analitika