Politika

Omladina Socijaldemokrata: Čuvajmo antifašističke vrijednosti

Omladina Socijaldemokrata Crne Gore obilježila je 29.novembar, Dan Republike, polaganjem vijenca na spomenik Ivanu Milutinoviću, jednom od najistaknutijih jugoslovenskih komunista, revolucionara i učesnika narodnooslobodilačke borbe sa ovog područja.
Omladina Socijaldemokrata: Čuvajmo antifašističke vrijednosti
Portal AnalitikaIzvor

OSD Crne Gore smatra da je antifašizam, kao savremena civilizacijska tekovina, temelj za izgradnju demokratskog i slobodnog društva, u kojem se baštini poštovanje ljudskog dostojanstva, sva individualna i kolektivna prava, kao i tolerancija prema svim oblicima različitosti.

"Današnje polaganje vijenca je samo simboličan čin, kojim odajemo priznanje i sjećamo se jednog od istinskih boraca za slobodu. Svjesni smo da simbolični činovi ne znače previše u borbi protiv savremenih pojavnih oblika fašizma, koji su vrlo suptilni i često se dešavaju pod okriljem naizgled najprogresivnijih lijevih ideologija, pa ćemo u narednom periodu organizovanjem niza aktivnosti doprinijeti afirmaciji ove ideologije koja je ključna za  suprotstavljanje nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj mržnji i neravnopravnosti građana. ’’-poručuju iz OSD Crne Gore.

Borba za očuvanje antifašističkog nasljeđa na kojem je utemeljena moderna Crna Gora, odvija se svakodnevno i mora biti način razmišljanja i pozadina svih naših djela. Za OSD Crne Gore antifašista je svako ko vjeruje u ovu progresivnu ideju i svojim postupcima pruža otpor  ugrožavanju demokratije, slobode i mira.

Socijaldemokrate Crne Gore su istinski nastavljači i čuvari vrijednosti antifašizma i zbog toga imaju najveću obavezu čuvanja ideja slobode, solidarnosti i jednakosti, kako bismo bili sigurni da će i buduće generacije, baštineći pomenute vrijednosti živjeti u Crnoj Gori za kakvu smo se svi zajedno borili."-zaključuju mlade Socijaldemokrate.

Radi podsjećanja, danas se širom bivše SFRJ obilježava 29. novembar, Dan Republike kada su na drugom zasijedanju AVNOJ-a 1943.godine, predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije.

Portal Analitika