Društvo

Uehara: Najviše sam ponosna na petoro sjajne djece

Margaret En Uehara je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici od februara ove godine. Majka je petoro djece i željela je da bude profesorica istorije. Roditelji su učili nju i sestru da imaju velike snove, a njen suprug Majk je smislio porodični moto: ,,Sarađujte i budite fleksibilni. Svako pomaže, svako dijeli i svako preuzima odgovornost“.
Uehara: Najviše sam ponosna na petoro sjajne djece
Portal AnalitikaIzvor

Karijerna članica diplomatske službe, u rangu ministra – savjetnika, ambasadorka Uehara ima trodecenijsko iskustvo upravljanja osobljem i sredstvima Ministarstva spoljnih poslova SAD. Za Pobjedu je ispričala privatnu priču – kakvo je djetinjstvo imala, što je najbitnije za kvalitetan porodični život, šta je zajedničko diplomatiji i braku i kakvi su joj utisci o Crnoj Gori.

"Rođena sam u malom gradu nadomak Klivlenda u Ohaju koji se zove Berea. Odrasla sam sa majkom, ocem i sestrom koja je osam godina mlađa od mene. Uvijek smo imali kućne ljubimce dok sam odrastala– nekoliko mačaka i psa. Volim životinje. Moja majka je bila fantastična. Prošla je put od početničke pozicije u NASA-i do najviše direktorske pozicije koju je neka žena imala u NASA-i u vrijeme kad se ona penzionisala, što je nevjerovatan podvig. Moj otac je bio u vojsci tokom Drugog svjetskog rata, odakle je demobilisan zbog medicinskih razloga. Vratio se u Ohajo gdje je pohađao Državni univerzitet Ohajo, kada je upoznao moju majku. Nije završio fakultet, ostavši da podiže porodicu. Radio je veći dio svog života za kompaniju koja je obezbjeđivala kredite za male biznise", rekla je ambasadorka, napominjući da je neobičan podatak za to doba bio da je njena majka radila puno radno vrijeme.

"Moji roditelji i djetinjstvo potpuno su me oblikovali da budem takva kakva sam danas. Oni su vjerovali da uz obrazovanje i naporan rad možeš postići sve što poželiš. Učili su i mene i moju sestru da imamo velike snove i da možemo postići bilo šta i stići bilo gdje. Moji roditelji su bili posvećeni pomaganju drugih, što je, takođe, uticalo na moj život. Znala sam da želim da postignem nešto u svom životu što će pomoći da život drugih ljudi učini boljim", naglasila je Uehara.

Crnogorsko primorje posjetila je ranije na dan, dok je bila na službi u Beču i nakon toga, nekoliko godina kasnije, bila je službeno u Podgorici.

"Znala sam da je lijepa, ali sam, iskreno, zadivljena time koliko je nevjerovatno lijepa ova zemlja. Onda kada sam saznala da ću biti nominovana za ambasadorku, pokušala sam da naučim što je moguće više o Crnoj Gori, uključujući i neke riječi lokalnog jezika. Kao što sam više puta rekla javno, mislim da SAD i Crna Gora dijele mnogo zajedničkih stvari, od kojih su najznačajnije - zajedničke vrijednosti. Vidim da Crnogorci slave iste stvari kao i Amerikanci – slobodu, jednakost, mogućnosti – i znam da oni žele najbolju buducnost za svoje porodice, kao što to i mi želimo. Volim Crnu Goru, ali jednu stvar koju bih promijenila jeste rasprostranjenost pušenja. Priznajem da ponekad imam problem da dišem u restoranima zbog dima cigareta. I mi u Americi imali smo dugotrajnu borbu sa tim problemom, ali nadam se da će se takva promjena dogoditi i ovdje narednih godina", rekla je Uehara.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika